Nem adózott a piramisjáték-gyanús cég

Vágólapra másolva!
Mintegy 1,6 milliárd forintot zároltak a Scien International LLC számláin, miután kiderült, hogy a Washingtonban bejegyzett, de kizárólag Magyarországon működő vállalkozás tavaly körülbelül 960 millió forint adót nem fizetett meg az államnak. A VPOP piramisjáték gyanújával is vizsgálódik.
Vágólapra másolva!

A céget a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) és a Vám- és Pénzügyőrség (VPOP) is már régóta figyelte, vizsgálta, azt próbálták megállapítani, hogy befektetési, vagy betétgyűjtési céllal fizetnek-e a tagok a vállalkozásnak - jelentették be a VPOP hétfői sajtótájékoztatóján. Az ügyben eddig 11 külföldön bejegyzett, illetve off-shore cég neve merült fel, de az még nem tisztázott, hogy ezek pontosan milyen kapcsolatban voltak egymással és a befizetett milliárdok útja sem világos egyelőre.

A VPOP tájékoztatása szerint az előzetes adószakértői vélemény alapján a társaságnak 2008-ban 960 millió forint adót kellett volna bevallania és megfizetnie a költségvetés felé. A speciális törzsvásárlói közvetítéssel foglalkozó cég nemcsak Magyarországon, de a bejegyzés szerinti országban sem fizetett adót, illetve ottani adószáma sincs. A cég alapítóját, aki egyben az ügyvezető is volt, és a cég számláit is egyedül kezelte, november 25-én fogták el, a bíróság pedig harminc napos előzetes letartóztatásba helyezte. Ezzel egyidőben 40 helyen csaptak le a vámnyomozók. Az összes számlájukat zárolták, ezeken összesen 1,6 milliárd forintot sikerült lefoglalni.

A törzsvásárlói klubnak körülbelül 400 ezer tagja volt, akiknek belépéskor 10-10 ezer forintot kellett azonnal befizetni. Ez a pénz később már nem járt vissza. A nyomozók lefoglaltak több számítógépet, illetve szervereket is, ezeket még vizsgálják, mint ahogy azt is, hogy a ScienNet 2009-ben mekkora forgalmat bonyolított és ezek után mennyi adót kellene befizetnie.

Az már kiderült, hogy a vállalkozás felsőbb vezetői különböző tisztázatlan jogcímeken több százmillió forintot vettek ki. A VPOP tájékoztatása szerint az eddig ellenőrzött bankszámlák és személyi jövedelemadó-bevallások összevetése a tömeges adóelkerülés lehetőségét is felvetette. A bíróság a vállalkozás vezetőjét már előzetes letartóztatásba helyezte, ma pedig több tízmillió forintos luxusautóját is lefoglalták.

A sajtótájékoztatón az is elhangzott, hogy az adóelkerülésen kívül csalás, sikkasztás és egyéb más bűncselekmények elkövetését sem lehet kizárni, de ezeket még vizsgálják. A PSZÁF a honlapján közzétett írás szerint azonban megállapította, hogy a rendszer nem betétgyűjtésről szólt, ezért más hatóságok eljárását kezdeményezte.

A ScienNet honlapja nem elérhető már, egy korábbi verziója azonban még igen. Ezen "Scien jutalék, ajánlói jutalék, karrier jutalék, bónusz jogok" címen kedvezménnyel és megannyi más anyagi előnnyel csábította az ügyfeleket a cég. A VPOP ezek alapján is vizsgálja, hogy a piramisjáték szervezése megállapítható-e.