A Sciennet klubtagjai az APEH-től is félhetnek

Vágólapra másolva!
A Sciennet úgynevezett törzsvásárlói klubtagjainak két okuk is van az aggodalomra: a vásárlói rendszert működtető céget adócsalással gyanúsítják, így a pénzüket hónapokra zárolhatják, és mivel az APEH szja-fizetési kötelezettség miatt vizsgálódik, az adóhatóság eljárást indíthat azok ellen is, akik ezt elmulasztották. A sciennetesek és főleg a vásárlói klub vezetői nyilatkozataik szerint mégis optimisták, bíznak benne, hogy a rendszer újraindul.
Vágólapra másolva!

"Azt szeretnénk elérni, hogy a törzsvásárlói szolgáltatást leválasszák az adóügyi vizsgálatról, illetve hogy a vétlen és jóhiszemű vásárlók kárára ne húzódjon el a procedúra" - mondta az [origo]-nak Magyar György, a Sciennet jogi képviselője. Az ügyvéd szerint a hatóságoknak ugyan joguk van a bizonyítékok lefoglalására és elemzésére, de nem szabad egymástól független ügyeket összemosni: szerinte két külön kérdés az, hogy a cégvezetők részéről megvalósult-e az adócsalás, illetve hogy az úgynevezett törzsvásárlói klub a jogszabályoknak megfelelően működött-e.

Az már szinte biztos, hogy a klubtagok nem tudják majd a karácsonyi időszakban a rendszert használni - márpedig az [origo]-nak nyilatkozó tagok válaszaiból nyilvánvaló, hogy sokan ebből a forrásból oldották volna meg az ajándékbevásárlást. Könnyen elképzelhető az is, hogy nem csak megtakarítások lesznek oda az eljárás végére, hanem az adóhatóság is megjelenik a klubtagoknál, van ugyanis olyan gyanú is, hogy a jutalékok után szja-t kellett volna fizetni, márpedig ezt kevesen tették meg.

Jutalékok és kedvezmények

A törzsvásárlói klub működése, illetve az általa meghirdetett jutalékok és kedvezmények rendszere bonyolult és nehezen áttekinthető. A Sciennet a szerződött termékpartneretől való - teljes árú - vásárlásokból ad visszatérítést, amely az eladó által nyújtott kervezmény egy része. A saját Sciennet-kedvezményt - ami általában 1 százalék - "jutalékszámlára" gyűjtik, az ezen szereplő tételeket kéthetente utalják a törzsvásárló bankszámlájára. Az árengedmény maradék összege egy "árengedményszámlára" kerül. Ha a Sciennet-termékpartnereknél történő vásárlások kedvezményeinek az "árengedményszámlán" jóváírt részének értéke eléri a 10 ezer forintot, akkor a törzsvásárló kap egy Jogot. A Jog feljogosítja egy újabb jutaléktípusra, a Scien-jutalékra.

Vásárolni a Sciennet és a termékpartner között létrejött termékpartneri szerződésben rögzített módokon, azaz készpénzzel, bankkártyával, co-branded bankkártyával, a termékpartner saját utalványával, valamint Sciennet-online vásárlási utalvánnyal lehet. A vásárlásokat a termékpartner a vevő ID-azonosítója alapján online rögzíti.

Szűk két hete kezdődött

A 2006-ban indult, ma 442 ezer tagot számláló törzsvásárlói klub november 25-én került szóba a pénzügyi hatóságok vizsgálata miatt, de a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) akkor még azt közölte, hogy "nem igazolódott be az illegális pénzügyi tevékenység gyanúja" a rendszer vizsgálata során. A felügyelet figyelmeztetette a fogyasztókat a kockázatokra, de az igazi botrányra még egy napot kellett várni.

November 26-án a VPOP jelentette be, hogy több százmillió (mint később kiderült, 960 millió) forintos adóhiány okozása miatt vizsgálatot indított, és egy embert (L. Zsoltot, a rendszert működtető cég ügyvezetőjét) őrizetbe is vettek, majd egy nappal később előzetes letartóztatásba helyezték. November 30-án a hatóságok zárolták az offshore cégként működő Sciennet International LLC számláin talált 1,6 milliárd forintot. A nyomozás szerint a "bonyolult, sokak számára nehezen átlátható speciális törzsvásárlói közvetítéssel foglalkozó" vállalkozás tevékenységét kizárólag Magyarországon fejtette ki, miközben az offshore cég adófizetési kötelezettségének a bejegyzés szerinti országban sem tett eleget, adószámmal nem is rendelkezik. Felmerült az a gyanú is, hogy valójában piramisjátékról van szó.

Mi lesz az ügyfelek pénzével?

A Sciennet honlapja és webirodája november 25. óta nem elérhető. Az internetes oldal leállítása a törzsvásárlóknak azt jelentette, hogy nem tudják használni a rendszert, azaz nem tudnak sem kedvezményesen vásárolni, sem pedig az eddig felhalmozott megtakarításaikat a partnercégeknél elkölteni. Azt, hogy mikor kaphatják vissza a pénzüket a klubtagok, nem tudni - az is lehet, hogy soha. Nagy Zsolt, a VPOP országos parancsnoka szerint az 1,6 milliárd forint jó eséllyel el is fog menni az adóhiányok fedezésére, a tavalyi adóhiányhoz ugyanis hozzá fog jönni az idei is.

Ez azt jelenti, hogy ha esetleg beigazolódik is a csalás gyanúja, akkor is csak a maradékból juthat a klubtagoknak. "A helyszíni intézkedések megkezdésével egy időben az LLC ismert magyarországi számlavezető bankjánál fellelhető valamennyi számla lefoglalásra került, egyben megkezdődött a bank bevonásával a számlaforgalmak kiértékelése, ami jelenleg is tart" - közölte a VPOP. Nem világos azonban - a VPOP kérdésünkre adott válaszából és közleményeiből legalábbis nem derül ki -, hogy pontosan milyen számlákat zároltak. A vámhatóság a november 30-i rendkívüli sajtótájékoztató hátteréül szolgáló közleményében foglaltaknál bővebb információt nem nyújtott. A tagoknak virtuális letéti számláik voltak, amelyekhez elvileg nem férhetett hozzá senki, tehát maga a Sciennet sem. Tény viszont, hogy ma ezeket sem tudják használni.

Nem szolgáltatnak muníciót

Az [origo] által megkérdezett, a ranglétra alsóbb régióiban elhelyezkedő Sciennet-ügyfelek többsége nem akart nyilatkozni, arra hivatkozva, hogy a klub vezetői erre kérték őket, nehogy újabb muníciót szolgáltassanak a hatóságoknak. "Jelenleg nem tudjuk használni a rendszert, nem tudunk vásárolni, mert a cég weboldala nem üzemel. A mi szempontunkból a legfontosabb, hogy a rendszer újra el tudjon indulni, a felhalmozott pénzünket újra vásárlásra tudjuk fordítani" - mondta egyikük.

Szerinte a mostani leállás különösen azokat érinti hátrányosan, akik a Scienneten keresztül intézték szinte minden vásárlásukat, így a megtakarításaik is itt vannak felhalmozva. A Sciennetben összesen több mint 440 ezer vásárló van regisztrálva, bár sokan közülük csak próbajelleggel váltak taggá, a sima vásárlásokon túl nem igazán használják a rendszert (vagyis nem kezdtek karrierépítésbe a rendszeren belül). "A Sciennet taglétszáma azért duzzadt ilyen hatalmasra, mert kötelezettség és befizetés nélkül lehetett taggá válni. Én például azért lettem törzsvásárló, mert megkért egy régóta a rendszerben vásároló ismerősöm, és mivel nem kellett alapcsomagot vennem vagy pénzt befizetnem, azt mondtam: miért ne?" - mondta egy másik tag.

A VPOP és a PSZÁF múlt heti, közös sajtótájékoztatóján Schiffer Péter, a pénzügyi felügyelet főigazgató-helyettese azt mondta: adataik szerint a Sciennet új belépői befizettek tízezer forintot, ami nem járt nekik vissza, majd egy bizonyos szint elérése után kaptak kedvezményeket a vásárlásaikból. Az általunk megkérdezett tagok mindegyike tagadta azonban, hogy kötelező lett volna bármekkora összeget befizetni.

Bennragadó százezrek

Forrásaink azt mondták, pontos információik ugyan nincsenek, de tapasztalataik szerint egy átlagos törzsvásárlónak 10-20 ezer forintnyi megtakarítása lehet a rendszerben (ezek nagy része jutalékokból és árkedvezményekből származhat), az akár többmilliós felhalmozással rendelkezők pár ezren lehetnek.

Kétszázezer forintja ragadt benn egy lapunknak név nélkül nyilatkozó Sciennet-tagnak, a környezetében pedig tud olyanról, aki félmillióhoz nem tud hozzáférni. "A hálózatépítőknek a jutalékrendszer miatt vélhetően ennél sokkal több pénzük lehet bent" - tette hozzá. Sokan mostanában, a karácsonyi szezonban akarták használni a keretüket, de van, akinek a lakásfelújítása csúszik az ügy miatt. Rengeteg ember azonban csak vásárlásra használta a rendszert, ezért nehéz megbecsülni, mennyi tag kerülhetett bajba a számlák zárolása miatt - vélte a megkérdezett tag, aki azt mondta, hogy az általa ismert termékpartnerek - akad köztük élelmiszerbolt, kozmetika, gyógyszertár - egyelőre reménykednek benne, hogy újra működni kezd a Sciennet. "Ők ugyanis jól jártak a rendszerrel, növelte a forgalmukat" - állította.

Sokaknál csöngethet az APEH

A pénzek bennragadásán kívül egy másik kellemetlen következménnyel is számolhatnak a sciennetesek, az adóhatóság látókörébe ugyanis nem csak az ügyvezető került, hanem a tagok százezrei is. "A feltárt Sciennet LLC rendszer az eddig elemzett bankszámlák és a beszerzett nagyszámú szja-bevallások összevetése alapján felvetette a tömeges adóelkerülés megvalósulását is" - közölte a VPOP. A hálózatépítőknek a Sciennet internetes oldalán elérhető "virtuális irodája" kiszámolta a tevékenység adóvonatkozásait, de az természetesen mindenkinek az egyéni felelőssége volt, hogy bevallja és befizeti-e az szja-t.

A gyanú szerint milliárdos nagyságrendű céges adóhiányhoz képest ezen esetek többségében bizonyára viszonylag kis összegekről van szó. A hatóságok mindenesetre azt közölték, hogy a tagok esetében vizsgálják, hogy a Sciennetből származó bevételeik után megfizették-e az szja-t. Azt is egyértelművé tették, hogy az eddig megvizsgált magánszemélyek között voltak az adószabályoknak megfelelően eljáró tagok.

Valószínűleg a jutalékot is kapó tagoknak van félnivalójuk (már ha nem vallották és fizették be az szja-t) - azoknak, akiknek csupán vásárlási kedvezmények jártak, vélhetően nincs. Az [origo] által megkérdezett adószakértő, Zara László legalábbis azt mondta, hogy a saját vásárlás utáni - akár utólag visszautalt - kedvezmény nem adóköteles. "Kérdéses, hogy a törzsvásárlóknak kellett-e adót fizetniük a visszautalt kedvezmények és a jutalékok után. Az ezzel kapcsolatos adójogi állásfoglalás még nem készült el" - fogalmazott Magyar György.

Megkérdeztük a VPOP-t is arról, hogy milyen tipusú bevételek után kellett volna szja-t fizetni, de azt a választ kaptuk, hogy a már közölt információkon kívül további részletek a nyomozás érdekeire tekintettel nem publikusak.

Meglepően optimista körlevelek

A Sciennet forródrótos ügyfélszolgálata, bár felveszi a telefont, az informatikai hálózat hiányában nem tud segíteni az érdeklődő tagoknak, és a termékpartnerek sem képesek a vásárlásokat a rendszerbe bevinni. A nekik kiküldött körlevelek ugyanakkor azt kérik tőlük, hogy bízzanak a Sciennet törvényességében és "továbbra is rögzítsék a vásárlásokat".

A belső levelezőlistákon keringő, magas fokozatot elért emberek által jegyzett - a Sciennetet továbbra is a "zseniális rendszer" jelzővel emlegető - üzenetek némelyike ugyancsak arra buzdítja a tagokat, hogy tartsanak prezentációkat, regisztráljanak papíralapon.

Schiffer Péter, a PSZÁF főigazgató-helyettese az ügyről tartott egyik sajtótájékoztatón úgy fogalmazott, lehet, hogy van "egy-két ember", aki jól keresett ezen az üzleten, a mai napig is, de "tömegesen azok az emberek, akik ide tették a pénzüket, azok ezen nem kerestek semmit", és valószínűleg nem is keresnének, akkor sem, ha tovább működne.

Egyik forrásunk erről azt mondta, hogy pusztán a vásárlásokból meggazdagodni valóban nem lehetett, csupán néhány ezer forintos árengedményeket elérni. Nagy bevétel a beléptetett emberek vásárlásai után járó fél százalékokból származhatott, vagyis az tudott jelentős pénzeket kivenni - bizonyos összeghatár fölött, meghatározott százalékban volt erre lehetőség -, aki alatt sok ember sokat vásárolt.

A GVH már hetek óta vizsgálódik

A vásárlói közösséget szervező vállalkozások tevékenysége a Gazdasági Versenyhivatalnak is feltűnt, ezért ősszel vizsgálatot indított az ilyen profilú cégek ellen, a fogyasztói döntések tisztességtelen befolyásolása és a tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat tilalmának megszegése gyanújával - derül ki a GVH keddi közleményéből.

A Sciennet esetében a GVH azt akarja tisztázni, hogy jogszerűek-e a kommunikáció egyes elemei. A "Gazdagodjon meg költekezéseiből!" szlogen mellett vizsgálja például, hogy a tájékoztató anyagokban megfelelően feltüntették-e az 1-1,5 százalékos kezelési költséget, valamint azt, hogy nem megtévesztő-e a kizárólag Magyarországon működő törzsvásárlói közösség nemzetköziként reklámozása.

A GVH szerint valószínűleg a tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat tilalmát sérti az is, hogy a fogyasztók juttatást kaphatnak ugyan, de az ígért nagymértékű juttatások elérésének alapfeltétele más fogyasztóknak a rendszerbe történő beléptetésében való közreműködés - írta a versenyhatóság.

Hasonló gyanú miatt indult eljárás korábban a Lyoness Hungary szervezésében érdekelt vállalkozások (a Lyoness Hungary Kft. és a Lyoness Holding AG) ellen. A GVH arra keresi a választ, hogy a fogyasztók valóban egységesen, minden vásárlás után, azonnal és ingyenesen 1 százalékos visszatérítést kapnak-e, illetve arra, hogy a szervezők jelezték-e, milyen euró/forint árfolyamot alkalmaznak. A Lyoness esetében is a vizsgálat fókuszában áll, hogy a juttatások feltétele mások beléptetése.