Matolcsy: A Fidesz sem hozza el a Kánaánt

Vágólapra másolva!
Új költségvetés és új adórendszer lép hatályba még a jövő év közepén, ha a Fidesz alakít kormányt 2010-ben. Matolcsy György, a A Fidesz gazdaságpolitikusa az MTI-nek nyilatkozva elismerte, beletelik egy időbe, míg pártja megteremti a növekedés feltételeit. Szükségesnek tart egy új IMF-hitelszerződést is.
Vágólapra másolva!

Egy esetleges Fidesz-kormány három első legfontosabb gazdaságpolitikai döntése új költségvetés, új adórendszer és új foglalkoztatáspolitika alkotása lesz - mondta az MTI-nek adott interjújában Matolcsy György volt gazdasági miniszter. E lépések 2010. július 1-jével léphetnek hatályba.

Matolcsy közölte, az ellenzéki párt háromféle megoldást tart lehetségesnek: az egyik verzió radikális szja-csökkentéssel, egykulcsos családi jellegű jövedelemadózással számol, a másik azt jelentené, hogy valamennyi adónemnél csökkentenének a jelenlegi kulcsokon, a harmadik pedig járulékcsökkentéssel kalkulál, akár a munkavállalói oldalon is. A gazdasági szereplőkkel való egyeztetés után döntenek majd arról, hogy melyik utat válasszák.

Az új költségvetés kapcsán a Fidesz gazdaságpolitikusa úgy fogalmazott, hogy az "bevallja a hiány valódi mértékét, és kezeli", de hogy milyen megoldásokkal teszi majd ezt, erről egyelőre nem kívánt nyilatkozni. A volt gazdasági miniszter hangsúlyozta: a Fidesz nem készül megszorításokra, ez alól kivételt csak a bürokrácia területe jelent.

A már elfogadott 2010-es büdzséről úgy vélekedett, az valóban válságköltségvetés, de nem kezeli, hanem súlyosbítja a válságot; hamis, mert már most tudni, hogy a kormány által prognosztizált 3,8 százalékos hiány 3-4 százalékkal nagyobb lesz. Az egyéb kockázatok között említette a fogyasztás vártnál nagyobb visszaesését, a munkanélküliségi adatokat és azt, hogy a vártnál kisebbek lehetnek az adóbevételek.

A volt gazdasági miniszter szerint 2012 végéig nagyon nehéz lesz a helyzet, és csak 2013-tól lehet fenntartható fellendülés a világban. A Fidesz esetleges kormányra kerülésével sem lesz az országban "tejjel, mézzel folyó Kánaán" a súlyos örökség miatt - tette hozzá. Elismerte, hogy a Fidesz-kormány sem tudja a recessziót egy év alatt növekedésbe fordítani. Az adócsökkentést azért kell rögtön meglépni, hogy létrejöhessenek a 2012 utáni növekedés erői - jelentette ki.

A növekedésösztönző lépésekről szólva kiemelte a belföldi piacbővítést, így az energiatakarékos ingatlafelújítás támogatását EU-forrásokból, továbbá a környezetipar fejlesztését és új közmunkaprogramok elindítását.

Arra a kérdésre, hogy mi lehet a forrása az adócsökkentésnek, azt mondta: a belföldi piacbővítés és a többletexport mellett a bürokrácia csökkentése lesz a forrás. Ha ez utóbbit jól hatják végre, az nemcsak pluszköltségeket, hanem megtakarítást is jelent, már rövid távon is - hangoztatta Matolcsy.

Matolcsy György szerint az új kormánynak egy második, készenléti hitelről szóló megállapodást érdemes kötnie az IMF-fel, "a legrosszabb feltételekkel rendelkező hitelszerződésből" át kell lépni egy jobba.