Vágólapra másolva!
Figyelmen kívül hagyta a parlamenti többség a Költségvetési Tanács ajánlásait, így a költségvetési törvény több pontja nem felel meg a vonatkozó jogszabályoknak - állítja a tanács. Ugyanerre hívta fel a figyelmet a napokban a köztársasági elnök is, de a Pénzügyminisztérium nem értette a problémát.
Vágólapra másolva!

Az Országgyűlés nem fogadta el a jövő évi költségvetési törvénnyel kapcsolatban a Költségvetési Tanács által jelzett problémák megoldásához szükséges módosításokat - közölte a tanács. Közleményében felidézi, hogy korábban megállapította: a költségvetési törvénytervezet csak részben felel meg az államháztartási törvény, valamint a költségvetési felelősségi törvény előírásainak.

A Költségvetési Tanács a költségvetési törvény parlamenti vitája alatt többször jelezte kifogásait. Így azt, hogy a törvény az államháztartási törvény vonatkozó előírása ellenére nem tartalmazza a költségvetési tételek tervezéséhez alapul szolgáló 2009. évi várható teljesülések értékét; azt, hogy az úgynevezett külső tételek listája sem tartalmát, sem jogszabályi helyét tekintve nem felel meg az államháztartási törvényben szereplő követelményeknek; tpvábbá azt, hogy a törvény az úgynevezett felülről nyitott költségvetési kiadások közé sorol több olyan tételt is, amelyek esetében ezt az államháztartási törvény értelmében nem tehetné meg; végül pedig azt, hogy a költségvetési törvény az államháztartási törvény és a költségvetési felelősségi törvény előírásaival ellentétben a 2011-re és 2012-re vonatkozó egyenlegcélokat nem nominális értékben, hanem a GDP százalékában határozza meg.

Sólyom László a Heti Válasz múlt heti számában megjelent interjújában azt mondta, az elfogadott jövő évi büdzsében szép számmal maradtak nyílt és tudatos törvénysértések. "Kétségtelen, hogy nem tartalmaz olyan trükköket, amelyekkel a korábbiak százszámra éltek, de törvényellenes gumiszabályokat tettek bele, például az úgynevezett fölülről nyitott tételekre vonatkozóan, azaz a kormány bármikor túlköltekezhet".

A Pénzügyminisztérium akkori reagálásában azt írta, hogy az Európai Unió, az OECD és a nemzetközi hitelminősítők pozitív megítélése alapján nehezen érthető a köztársasági elnök véleménye. Ragaszkodott hozzá, hogy a büdzsé teljes mértékben megfelel a közpénzügyi törvény előírásainak, a költségvetési fegyelemre előírt szabályoknak, és többek között éppen a KT-ra hivatkozott.