MN: Simor hazahozta ciprusi pénzét

Vágólapra másolva!
Simor András eladta ciprusi cégét és 800 millió forintos megtakarítását hazahozva egy magyarországi alapban helyezte el pénzét. A magyar jegybankelnök elmondása szerint azért nem nyúlt korábban befektetéseihez, mert nem akarta azt a látszatot kelteni, hogy a forint befolyásolásával akarna profitra szert tenni - derül ki a Magyar Nemzet Simorral készített interjújából.
Vágólapra másolva!

"Ahogy vállaltam, kinti cégemet értékesítettem, a korábbi évek eredményéből fakadó osztalékot és a korábban a cégbe fektetett pénzt pedig átutalták részemre" - mondta Simor a lapnak. Hozzátette, hogy a pénzt egy befektetési alapban helyezte el, amelynek döntéseire semmilyen hatással nem lehet, sőt annak portfólióválasztásáról is csak évente tud meg információt.

Arra a kérdésre, hogy etikusnak tartja-e, hogy állami vezetők külföldöt biztonságosabbnak tartják, mint Magyarországot, az elnök azt válaszolta, hogy a ciprusi befektetést üzletemberként hozta létre, és azért nem változtatta meg döntését jegybankelnökként sem, hogy "még a látszatát is" elkerülje annak, hogy a hozamait az MNB döntéseivel befolyásolja.

Simor szerint, mivel Ciprus az EU tagja, ráadásul eurót használnak, így a közösség törvényei rájuk is vonatkoznak, ezért nem szerencsés különbséget tenni egyes tagállamok között. Az offshore-jövedelmek szigorúbb adóztatásáról szóló törvényt szerinte aligha miatta hozták meg, de ő is kedvezményesnek tartja a külföldön szerzett osztalékra vonatkozó új szabályozást - derül ki a Magyar Nemzetből.