Az OTP-hez igazol az elítélt exállamtitkár, Benedek Fülöp

Vágólapra másolva!
Az OTP-nél fog dolgozni a hivatali visszaélés miatt felfüggesztett börtönbüntetésre ítélt Benedek Fülöp egykori államtitkár - derült ki a bank vezetője, Csányi Sándor nyilatkozatából. A befolyásos barátokkal rendelkező Benedek régi vadásztársa Csányinak, az elítélt exállamtitkár korábban az [origo]-nak azt mondta, hogy a nyolcvanas évek óta ismerik egymást. Az utóbbi években több állami vezető is az OTP-nél kötött ki.
Vágólapra másolva!

Az OTP Csoportnál folytatja pályafutását Benedek Fülöp, a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. (MNV) közelmúltban lemondott vezérigazgató-helyettese - derült ki Csányi Sándornak, az OTP Bank Nyrt. elnök-vezérigazgatójának szavaiból. Csányi a Debreceni Egyetem Agrár-Műszaki Tudományok Centruma évnyitó szakember-találkozóján az OTP fontos üzletpolitikai céljának nevezte, hogy jelentős szerepet vállaljon a földforgalmazásban és -finanszírozásban, és az MTI tudósítása szerint megjegyezte, hogy "Benedek Fülöp csatlakozik az OTP Bankhoz".

"Az OTP Bank projektet alapított a meglévő agrárfinanszírozási lehetőségek, különös tekintettel az európai uniós támogatások erőteljesebb kiaknázásával, illetve az ágazati szereplők intenzívebb finanszírozhatóságának feltárásával kapcsolatban, ebben vesz részt Benedek Fülöp agrárszakember" - közölte az OTP az [origo]-val.

Felfüggesztett börtönre ítélték

Benedek Fülöp a közelmúltig a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő egyik vezérigazgató-helyettese volt, a Heves Megyei Bíróság azonban december elején másfél év börtönbüntetésre ítélte, de három évre felfüggesztette a határozatot első fokon. A bíróság szerint visszaélt hivatalával az egykori földművelésügyi minisztériumi államtitkár.

A szövevényes ügy előzménye egy 202 hektáros, pákozdi ingatlan művelésből való, a jogszabályok megsértésével történt kivonása volt. A hivatalnok közben az MNV agrárügyekért felelős vezérigazgató-helyettese lett. Az ítélet kihirdetése után Benedek lemondott posztjáról, amit Oszkó Péter pénzügyminiszter elfogadott, a történetnek azonban ezzel nem lett vége. A Fidesz amiatt támadta, hogy szabadságmegváltás címén 41 napra 2 millió 73 ezer forint jár, a január 1-től február 14-ig tartó felmondási időre pedig 2 millió 700 ezer forint, kerekítve tehát összesen 4,8 millió forint illeti meg.

December közepén - a Magyar Nemzet információja szerint - az ügyészség vesztegetés miatt is feljelentést tett Benedek ellen. A hivatal annyit erősített meg az értesülésből, hogy az eljárás során érkezett új bejelentés, ami alapján ismeretlen személy ellen kezdeményeztek új ügyet.

Jó kapcsolatokkal rendelkezett

Benedek és Csányi régóta jól ismerik egymást, időnként vadászni is szoktak együtt. Benedek korábban az [origo]-nak azt mondta, ismeretségük még a nyolcvanas évekre nyúlik vissza, amikor ő egy tsz-érdekképviseleti szervezet titkáraként kapcsolatban volt a minisztériummal, ahol Csányi dolgozott.

Benedek emellett jó kapcsolatokat ápol Medgyessy Péter egykori miniszterelnökkel és Erős Jánossal, a Magyar Fejlesztési Bank vezérigazgatójával is. Az egykori államtitkár velük is szokott vadászni, és közös vállalkozásuk is volt. Már a pártállami időszakban magas rangú politikusokkal találkozott. "Vadásztattuk Losonczi Pált (az elnöki tanács elnöke volt), Czinege Lajost (egykori honvédelmi miniszter) és egyszer még Kádár Jánost is" - sorolta, azonban hozzátette, hogy nem az ő meghívására érkeztek ezek a vezetők, ő csupán a vadászat lebonyolításáért volt felelős.

Simicska, Szász, Pintér

Nem Benedek Fülöp az első olyan korábbi állami vezető, aki a banknál folytatja a pályafutását. Simicska Lajos, az APEH korábbi elnöke 2001-ben jelentette be, hogy az OTP Lakástakarékpénztár Rt. elnök-vezérigazgatójaként tevékenykedik tovább. Simicska 2002 nyaráig dolgozott a legnagyobb magyar kereskedelmi banknál.

Szász Károly, a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének (PSZÁF) korábbi elnöke elnöki főtanácsadóként dolgozott az OTP Bank Rt.-nél, majd ő lett a bank szerbiai leányának első embere is, innen pedig újra tanácsadóként tért vissza a bankhoz. Pintér Sándor, a Fidesz kormány korábbi belügyminisztere is kapcsolatban áll az OTP Bankkal, mégpedig a társaság igazgatóságának külső tagja. Pintért és az OTP-t 2004-ben meg is büntette a pénzügyi felügyelet a bennfentes kereskedési szabályok megsértése miatt.