Görögország félrevezette az uniót

Vágólapra másolva!
Görögország hazudott a gazdasági adatairól az Európai Bizottság szerint, Obama megadóztatná a nagybankokat, a Ferrero nem száll be a Cadbury édességgyártóért zajló "csokiháborúba" - külföldi gazdasági lapszemle.
Vágólapra másolva!

Elítélte az Európai Bizottság Görögországot, mivel meghamisította a közpénzügyeiről szóló adatait és politikai befolyást engedett a statisztikákba. A bizottsági jelentés szerint az adatok annyira megbízhatatlanok, hogy valószínűleg a költségvetési hiány és az államadósság jóval nagyobb lehet, mint eddig hitték - írja a Financial Times.

Barack Obama amerikai elnök adót vetne ki a nagybankokra, hogy 120 milliárd dollár értékben kipótolja a mentőcsomag veszteségeit, amiket épp az óriási pénzintézetek okoztak. Az adónem átmeneti lenne, és csak az egyik lehetséges megoldás a bankok előnyeinek kiegyenlítésére - írja a New York Times.

A Reuters pedig azt írja, hogy a Fehér Ház véleménye szerint a rendkívüli válságkezelés következtében közel 2 millió munkahelyet tudtak megőrizni. Mindemellett azonban a gazdasági kilátások bizonytalanok maradnak.

Kína szerint már ők a világ legnagyobb autópiaca. Az ázsiai ország a tavalyi évben hagyta le az Egyesült Államokat. A Kínai Autógyártók Szövetsége szerint 13,6 millió járművet adtak el tavaly, míg az amerikai piacon csak 10 milliót - írja a BBC.

Összeomlott a Japan Airlines részvény-árfolyama, miután a befektetők megijedtek attól, hogy levehetik a tőzsdén kereskedett papírok listájáról a céget. Egyes brókerek viszont elkezdték venni a 81 százalékot zuhanó részvényeket abban a reményben, hogy nem húzzák ki a listáról a légi közlekedési vállalatot, így gyorsan fognak nagy pénzt szakítani - írja a Wall Street Journal.

A Ferrero úgy döntött, hogy nem tesz ajánlatot a Cadbury élelmiszergyártó vállalatra, amelyet a Kraft Foods is szeretne megvásárolni. Az olasz cég visszalépése a Kraft helyzetét erősíti, amely 17 milliárd dollárért venné át a brit csokigyárat - írja a Reuters.