Obama hadat üzent a Wall Streetnek, zuhannak a bankrészvények

Vágólapra másolva!
Az amerikai kormány szigorítani fogja a bankszektorra vonatkozó szabályokat - jelentette be Barack Obama elnök. Az amúgy is rossz tőzsdei hangulatra ez rátett egy lapáttal, az amerikai nagybankok részvényei meredek lejtőre kerültek.
Vágólapra másolva!

"Készen állok arra, hogy felvegyem a harcot a Wall Streettel" - jelentette ki Obama, amikor körvonalazta, milyen szigorításokkal igyekszik megakadályozni, hogy a megabankok felelőtlen kockázatvállalásukkal esetleg ismét válságba sodorják a pénzügyi rendszert.

Az Egyesült Államok kormánya szigorít a nagybankok működési keretein, korlátozza azok méretét és bizonyos kereskedelmi tevékenységüket - jelentette be Barack Obama amerikai elnök csütörtökön. Közölte: szó sem lehet arról, hogy a bankok visszatérjenek ahhoz a gyakorlathoz, amely a 2008-as krízist előidézte. Azt mondta, bár a pénzügyi rendszer ma lényegesen erősebb, mint egy éve volt, még mindig ugyanazok a szabályok érvényesek, amelyek miatt a rendszer csaknem összeomlott.

Obama nem kér a régi gyakorlatból

Egyetlen pénzintézet kezében sem lehet a biztosított betétállomány 10 százalékánál nagyobb hányad. Az Obama-kormány a bankok méretének limitálása mellett az úgynevezett saját számlás (a bankok saját kereteiből folytatott) kereskedéseket is korlátozni fogja. Ezenkívül meg fogják tiltani a kereskedelmi bankoknak, illetve a bankokat tulajdonló intézeteknek, hogy fedezeti és kockázatitőke-alapokat birtokoljanak, vagy azoknál befektetéseket hajtsanak végre.

Obama közölte, csak eltökéltebbé teszi a banki szabályozás szigorítását illetően az, hogy látja, a reform ellen küzdő egyes bankok visszatérnek a régi gyakorlathoz. A bankok rekordprofitokat könyvelnek el, miközben azt állítják, nincs több pénzük a kisvállalatoknak hitelezésre, nem képesek leszorítani a hitelkártyák esetében a törlesztési kamatokat és nem tudják visszafizetni a szövetségi segélyeket. "Pontosan ez a fajta felelőtlenség teszi egyértelműen szükségessé a reformot" - mondta.

A pénzügyi szabályozási rendszer reformját célzó bejelentett lépések a kongresszus jóváhagyását igénylik. Egyes megfigyelők úgy értékelik: Obama meg akarja mutatni, hogy egyetért a Wall Street ellen irányuló közfelháborodással és érdemi lépéseket tesz az ügyben, különösen az után, hogy a keddi massachusettsi szenátorválasztáson a demokraták megalázó vereséget szenvedtek, amikor a magas munkanélküliség és a gazdasági nehézségek miatt kiábrándult választók a republikánus jelöltnek szavaztak bizalmat a hagyományosan demokrata államban.

Mélyben a bankpapírok

A bejelentés nem volt váratlan, az európai tőzsdéken jegyzett bankpapírok már csütörtökön napközben veszítettek értékükből az amerikai elnök szigorúbb kockázatvállalási korlátokról szóló tervezete miatt. A pesszimista hangulatot az is erősítette a világ tőzsdéin, hogy a múlt héten váratlanul nőtt a munkanélküli segélyt első alkalommal igénylő száma az Egyesült Államokban.

Obama terve miatt jókora mínuszba kerültek a nagybankok részvényei. Magyar idő szerint hét óra előtt a JP Morgan, a Bank of America, a Morgan Stanley, a Citigroup árfolyama is közel 5 százalékos mínuszban járt a New York-i tőzsdén.