JP Morgan: Magyarország a görög járvány áldozata lehet

Vágólapra másolva!
A "görög járvány" kockázatára hivatkozva kedden visszavette Magyarország és Lengyelország súlyozását irányadó térségi portfolióján belül a JP Morgan, amely ugyanakkor továbbra is dicséri a két ország makroteljesítményét.
Vágólapra másolva!

Lerontotta Magyarországra és Lengyelországra vonatkozó minősítését a JP Morgan amerikai bankcsoport a Görögországban és az eurózóna más periférián lévő országaiban kialakult krízishelyzet kockázataira hivatkozva.

A lépés alapján a korábbi - tavaly november óta érvényben lévő - felülsúlyozásssal szemben piaci súlyozást ajánlanak a JP Morgan szakértői magyar és lengyel kötvényekre. A bankcsoport azt javasolja a feltörekvő piaci szereplőknek, hogy csökkentsék a magyar és lengyel papírokban lévő befektetéseiket, mert Görögország megrendült pénzügyi helyzete kedvezőtlenül befolyásolhatja a szóban forgó papírok értékét.

FT: Görögországon az IMF segíthetne

A Financial Times kedden azt írta: az lenne a legjobb megoldás, ha a súlyos adósság-, költségvetési és bizalmi gondokkal küszködő Görögország a Nemzetközi Valutaalaphoz (IMF) fordulna. A londoni gazdasági napilap szerint ha Görögország nem lenne az euróövezet tagja, már kérte volna az IMF segítségét, cserébe olyan hiteles költségvetési kiigazító lépésekért, amilyeneket Magyarország, Lettország és Románia is végrehajtott.

Az IMF bevonása még most is - a görög euróövezeti tagsággal együtt is - a legkedvezőbb forgatókönyv, ám úgy tűnik, hogy ezt az EU ellenzi. Az IMF segítségül hívása ugyanis azt az érzetet kelthetné, hogy az euróövezet képtelen megbirkózni saját belső problémáival, és "Washington" segítségére szorul - áll a Financial Times keddi elemzésében.

Ebben a helyzetben - ha szükséges a külső segítség - az euróövezeti társállamoknak kell fizetniük. Abból a feltételezésből kiindulva, hogy Görögországnak a hazai össztermék (GDP) 5-10 százalékát kitevő pénzügyi segítségre lehet szüksége, a társállamoknak 12-24 milliárd eurót kellene összeadniuk, ami - ugyan korántsem elhanyagolható összeg - előteremthető - írja a Financial Times.

A JP Morgan szerint Görögország megoldja a problémát

A JP Morgan szerint Görögország egyedül képes lesz végrehajtani a szükséges konszolidációt, ha ez mégsem történik meg - vagy azért, mert a piacok már előbb likviditási válságot teremtenek, vagy azért, mert a görög kormány túl nehéznek találja a szigorítások végrehajtását -, akkor a cég elemzői szerint a többi EU- és euróövezeti tagállam lép közbe.

Ez valószínűbbnek tűnik, mint Görögország nem fizetővé válása, vagy adósságának átrendezése - áll a JP Morgan keddi elemzésében.