Oszkó hosszú cikkben magyarázza a bizonyítványt

Vágólapra másolva!
Hosszú cikkben válaszolt Oszkó Péter pénzügyminiszter egy, az európai gazdasággal és politikával foglalkozó Fistfulofeuros.net blogon nemrég megjelent, Magyarország helyzetét tárgyaló írásra (Hungary Isn't Another Greece... Now Is It?). Szerzője, Edward Hughes, párhuzamot vont Görögország jelenlegi problémái és Magyarország helyzete között.
Vágólapra másolva!

Oszkó Péter csütörtökön megjelent vitacikkének elején azt bizonygatja, hogy - Hughes állításával ellentétben - igenis voltak az elmúlt hónapokban strukturális reformok. Egyebek között a nyugdíjakkal kapcsolatos intézkedéseket (az indexálás és a nyugdíjba vonulási feltételek változása, korhatáremelés), az energia- és lakástámogatási megnyirbálását, a családtámogatás átalakítását, valamint a közszféra bérbefagyasztását említi.

A pénzügyminiszter azt is írja, hogy a fentiekből is következő államadósság- és hiánycsökkenés miatt a következő kormányoknak nem kell további, politikai áldozatokkal járó megszorító intézkedéseket bevezetni, elég lesz tartani a kialakított költségvetési pályát. Elismeri ugyanakkor, hogy további reformok szükségesek, így a közösségi közlekedés, az egészségügy és az oktatás terén, illetve az önkormányzati rendszerben.

Oszkó téves adatértelmezést is felró Hughesnak, mondván, a közszférában foglalkoztatottak közé sorolja az Út a munkához programban résztvevőket, ezért jut arra, hogy a közszférában foglalkoztattak száma nőtt az utóbbi években.

Végül megállapítja, hogy a görög párhuzam semmiképp sem állja meg a helyét, mivel Magyarország egy stabilizációs programot hagyott maga mögött, Görögország pedig jelentős költségvetési egyenlegromlás után, egy hasonló program előtt áll.