Meghosszabbítaná a kormány a földvásárlási moratóriumot

Vágólapra másolva!
Amennyiben az Unió áldását adja, a kormány 3 évvel meghosszabbítja a külföldiek földvásárlására vonatkozó moratóriumot - jelentette be Gráf József.
Vágólapra másolva!

Gráf József földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter szerint az Uniót meggyőzni arról, hogy szükség van Magyarországon a külföldiek földvásárlásának moratóriumát meghosszabbítani komoly agrárdiplomáciai kérdés, de nem reménytelen.

A földművelésügyi és vidékfejlesztési tárca vezetője emlékeztetett arra, a moratórium 2011 májusában jár le, de van jogi lehetőség a meghosszabbítására. Az elmúlt időszakban csökkent az itthoni és a külföldi földárak közti különbség, de a magyar termőföld átlagára még mindig csak fele, harmada, mint az uniós földeké. A magyar gazdálkodók hátrányos helyzetbe kerülnének, mert nem tudnának versenybe szállni, ezért van szükség a tilalom hosszabbítására - mondta Gráf József.

A kormány már előkészítette az erről szóló országgyűlési határozat-tervezetet, amelyet várhatóan hátfőn tárgyal a Parlament. Remélhetőleg át fog menni, hisz politikai konszenzus van az ügyben - tette hozzá az agrárminiszter.