Nem működőképes az euró a neves harvardi professzor szerint

Vágólapra másolva!
Egy nappal a görögök megmentésében kiegyező brüsszeli csúcstalálkozó után működésképtelennek nevezte az eurót egy neves harvardi közgazdász, Martin Feldstein.
Vágólapra másolva!

A Harvard egyetem ismert professzora, Martin Feldstein szerint a görög gazdasági válság azt mutatja, hogy a közös európai deviza rendszere egyszerűen nem működőképes.

Az 1997-ben az euró bevezetését politikai konfliktusok potenciális okának nevező Feldstein a Bloombergnek pénteken azt mondta, hogy az euró működésképtelenségét az okozza, hogy egységes a monetáris politika, miközben minden tagállamnak saját költségvetési és adópolitikája van, ez pedig nem összeegyeztethető - mint ahogy a görög példa is mutatja.

A közgazdászprofesszor szerint az uniós államoknak ki kell dolgozni egy olyan új rendszert, amiben valóban meg lehet akadályozni a fiskális deficitek elszállását, a mostani szisztémában ugyanis túl nagy a kisértés a hiány megnövelésére, hisz csak válsághelyzetben van ennek valóban kockázata.

Az NBER kutatószervezetet 30 éven át vezető Feldstein - aki Ronald Reagan amerikai elnök gazdasági főtanácsadója is volt - egy nappal azután mondta ezt, hogy a brüsszeli uniós csúcstalálkozó után Herman Van Rompuy, az Európai Tanács elnöke bejelentette, hogy "az eurózóna koordináltan lép majd el, amennyiben erre szükség lesz a közös pénzt használó országok pénzügyi stabilitásának megőrzése érdekében".

A piacok kritikáját az váltotta ki, hogy Van Rompuy nem részletezte, hogy ez a koordinált fellépés mit is jelent a gyakorlatban, és arra sem utalt, hogy Görögországnak azonnali segítségre lenne szüksége. A tanács elnöke azt hangsúlyozta, hogy a görög problémák az eurózóna egészének gondjai, a tagállamok felelőssége ebből a szempontból közös.

Görögország komoly pénzügyi zavarba került az utóbbi hónapokban, ami a 16 tagországot egyesítő eurózóna pénzügyi stabilitását is elkezdte kikezdeni.