Júliustól büntetik, ha ingyen utazunk, de jegy nélkül

Vágólapra másolva!
Márciustól kötelező lesz regisztrációs jegyet váltaniuk a tömegközlekedési eszközökön ingyen utazóknak, az érintett vállalatok azt közölték, hogy időre meglesznek az átálással. Júliustól 500 forintba kerül, ha ingyen utazunk, de jegy nélkül.
Vágólapra másolva!

Március elsejétől minden helyközi buszjáratra és vonatra lehet és kell majd regisztrációs jegyet váltani - közölte a Közlekedési, Hírközlési és Energiaügyi Minisztérium (KHEM). A tárca arról kért tájékoztatást a vasúti és autóbuszos közlekedési társaságoktól, hogy hogyan állnak a regisztrációs jegy bevezetésének előkészületei, és a szolgáltatói visszajelzések szerint a rendeletben meghatározott határidőig minden vállalat felkészül az új jegytípus kiadására.

A KHEM tájékoztatása szerint az érintett vállalatok folyamatosan végzik a pénztárgépek és fedélzeti eszközök átprogramozását, és a tervezett ütemezésben zajlik a pénztárosok, járművezetők és jegyvizsgálók oktatása.

Bár a regisztrációs jegy alkalmazása csak március elsejétől kötelező a szolgáltatók számára, egyes autóbuszos társaságok már február elejével bevezették az új jegytípust. A Borsod Volán járatain 2000-2200, a Hajdú Volán buszain 1300-1400 regisztrációs jegy kel el egy-egy hétköznapon. A bevezetés az eddigi tapasztalatok szerint késést, fennakadást nem okozott, az alkalmazással összefüggő panasz nem érkezett az utasoktól.

Tavasztól a díjmentes utazásra jogosultak (a 6 év alattiak és 65 év felettiek) térítésmentes jeggyel utazhatnak a helyközi vonatokon és buszjáratokon. A regisztrációs jegy meglétét az egyéb jegyekhez és bérletekhez hasonló módon ellenőrzik majd. A bevezetés kapcsán türelmi időt kapnak az utasok, a regisztrációs jegy nélkül utazóknak csak 2010. július elseje után kell 500 forint pótdíjat fizetniük.

A minisztérium szerint a jegytípus gyakorlati haszna az, hogy általa nyomon követhetők a közösségi közlekedéshez kapcsolódó utazások. Adatokkal szolgál a jellemző utazási távolságokról és időszakokról, így bevezetése segíthet a menetrendek előkészítésében is. A regisztrációs jegy alkalmazása alapozza meg a kedvezményrendszer átalakításának további lépéseit.

A közlekedési társaságok a szociálpolitikai kedvezménnyel utazók után ún. fogyasztói árkiegészítést kapnak. A díjmentesen utazók pontos száma jelenleg nem ismert, ezért a hatályos jogszabályok alapján a közlekedési vállalatok normatív alapon igényelhetik az államtól az "ingyenes" utazások okozta bevételkiesést. A regisztrációs jegy bevezetését követően ez pontosan, teljesítményarányosan kimutatható lesz - közölte a KHEM.