Soros: Széteshet az euróövezet, a görögök megmentése nem elég

Vágólapra másolva!
Széteshet az euróövezet, amennyiben a tagállamok nem tesznek további lépéseket szerkezetének javítására - írta a hétfői Financial Timesban Soros György, aki szerint ha Görögországot sikerül is megmenteni, az euróövezet jövője akkor is kérdéses.
Vágólapra másolva!

Az brit gazdasági lap mai számában Soros egy következő válság elkerülése érdekében szigorúbb felügyeletet és intézményrendszert sürget, valamint egy jól szervezett eurókötvény-piac mellett érvel. A milliárdos legfőbb problémának a politikai egység nélküli monetáris uniót látja.

Soros szerint míg az országok monetáris politikájuk szabályozására közös központi bank szolgál, a fiskális politikájukat külön-külön, nemzeti hatáskörben alakítják.

Véleménye szerint hiába mentik meg Görögországot, mert ez Spanyolország, Olaszország, Portugália és Írország problémáját nem oldja meg. Az öt ország együtt már túl nagy kihívást jelent az euróövezet számára, így az euró jövője továbbra is kérdéses.

A magyar-amerikai nagybefektető szerint a valutauniós építmény egyértelműen hibás, mivel egy teljesen kifejlett valutarendszerben nemcsak központi bankra, de kincstárra - pénzügyminisztériumra - is szükség van.