Goldman Sachs: Nem csak a görögök trükköztek

Vágólapra másolva!
Az államadósság valódi szintjét elrejtő pénzügyi manőverek nem csak Görögországra és a Goldman Sachsra voltak jellemzőek - mondta Gerald Corrigan, a pénzintézet elnöke.
Vágólapra másolva!

Az akkori szabályozásnak megfeleltek a Görögország és a Goldman Sachs közötti, 2001-ben megkötött devizacsere-ügyletek - mondta el Gerald Corrigan, a Goldman Sachs Bank USA elnöke egy brit bizottsági meghallgatáson, aki azt azért elismetre, hogy ezek a speciális pénzügyi termékek lehetővé tették, hogy a kimutatott adósság kisebb legyen a ténylegesnél.

Az Európai Unió (EU) vizsgálatot indított a görög kormány és az amerikai pénzintézet közötti szerződésekkel kapcsolatban, az EU statisztikai hivatala, az Eurostat szerint ugyanis a csereügyletek lehetővé tették, hogy Athén elrejtse költségvetési hiányának és államadósságának valós mértékét az uniós hivatalok és a befektetők elől.

Brüsszel február végéig adott ídőt Görögországnak arra, hogy kimutasa, miképp hatottak a tranzakciók az adósságszámokra.

Corrigan brit képviselők előtt beszélve azt mondta, hogy a görög ügyletek nem voltak egyediek abban az időben, de konkrétan érintett országokat és bankokat nem nevezett meg. Corrigan azt is hozzátette, hogy a vonatkozó EU-szabályokat 2007-ben változtatták meg, így 2001-ben még nem volt illegális az általuk követett gyakorlat.

Görögország pénzügyminisztere, George Papaconstantinou a BBC tudósítása szerint a múlt héten szintén azt mondta, hogy nem Athén volt az egyetlen olyan állam, amely használt devizacsere-ügyleteket.