Megdobta a réz árát a chilei katasztrófa

Vágólapra másolva!
Jelentősen nőtt hétfőn a réz ára a kitermelési fennakadásokat okozó chilei földrengés miatt.
Vágólapra másolva!

A rézkitermelésben világelső Chile középső részét sújtó szombati természeti csapás után négy bányában azonnal felfüggesztették a munkát. Másnap ugyan a katasztrófaövezetben két bánya újra kinyitott, de a korlátozott áramellátás miatt akadozik a kitermelés, és az ország infrastruktúrájában keletkezett károk hátráltathatják a szállítást.

A vörös fémből a fölrengéstől függetlenül is krónikus a hiány - mondták elemzők, akik szerint a természeti katasztrófa tovább fokozhatja a feszültséget a piacon. Hétfőn az ázsiai kereskedésben ötheti csúcsra, tonnánként 7600 dollárra szökött fel a réz ára, Európában pedig több mint 3 százalékkal 7440 dollárra emelkedett.

A réz tavaly 140 százalékkal drágult. Az idei év elejétől némileg enyhült a helyzet a piacon, múlt péntekig mintegy 2,4 százalékkal csökkent a fém ára.

A szombati földrengésnek a legfrissebb adatok szerint már több mint 700 halálos áldozata van. A valaha mért leghevesebb földmozgások egyike kétmillió embert érint közvetlenül, több mint másfélmillió otthon rongálódott meg, a károkat több tízmillárd dollárra becsülik. A földrengés középpontjához legközelelebb eső nagyvárosban, Concepcionban fosztogatók garázdálkodnak. (A fölrdengés pusztításáról további részleteket korábbi cikkünkben olvashat.