"Tudjuk, hogy le fognak köpdösni" - utcára vonulnak az APEH és a VPOP dolgozói

Vágólapra másolva!
Csütörtökön tiltakozó akciót szerveznek a pénzügyi tárca budapesti központja elé az APEH és a VPOP dolgozói. A szakszervezeti vezetők szerint tavaly átlagosan 20 százalékkal esett vissza a revizorok és a fináncok reálkeresete a ki nem fizetett mozgóbérek és a 13. havi fizetés eltörlése miatt, a demonstrációval pedig a következő kormánynak is üzennek.
Vágólapra másolva!

Az utcára vonulnak az APEH és a VPOP dolgozói, március 4-én a Pénzügyminisztérium előtt demonstrálnak, mert úgy vélik, elviselhetetlen mértékben csökkent a keresetük. Egy havi bérrel már elégedettek lennének a szakszervezetek, ez 5 milliárd forintba kerülne a költségvetésnek, mivel több mint 22 ezer embernek kellene prémiumot fizetni.

"Diplomával és két nyelvvizsgával havi száztízezer nettóért végzek olyan munkát, ami miatt közutálat tárgya vagyok, ráadásul nemcsak a 13. havi fizetésemet vették el tavaly, hanem a havi közel tízezer forintos a mozgóbéremet sem kaptam meg, miközben ingyen túlórázom és magamnak veszem a tollat, meg a sorkiemelőt is, mert az APEH-nak nincs rá pénze" - mondta az [origo]-nak egy neve elhallgatását kérő revizor, aki részt vesz a csütörtöki demonstráción. Az illető szerint kimondatlanul még az osztályvezetője részéről is elvárás, hogy jelenjen meg kollégáival a Pénzügyminisztérium előtt.

"Tudjuk, hogy az utcán le fognak köpdösni"

"Nem várjuk, hogy a közvélemény támogat, tudjuk, hogy az utcán le fognak köpdösni. Megkértük a Vöröskeresztet, hogy állítsanak fel véradó sátrat a demonstráció ideje alatt, az oldalára majd kiírjuk, hogy a vérszívók vért adnak a köznek" - mondta a tiltakozást bejelentő keddi sajtótájékoztatón Michalkó Péter.

Az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Dolgozók Szakszervezetének (ADOSZT) elnökének közlése szerint tavaly átlagosan 20 százalékkal esett vissza a revizorok és a fináncok reálkeresete a ki nem fizetett mozgóbérek és a 13. havi fizetés eltörlése miatt, miközben a közigazgatás egészében 8-10 százalékos csökkenés következett be.

Michalkó hangsúlyozta, hogy a törvény előírásai szerint nem járna a juttatás, de a szelleme szerint igen: a 4,5 havi prémiumot akkor kaphatják meg a dolgozók, ha túlteljesítik a költségvetés bevételi előirányzatait és egyéb, például az ellenőrzési és felderítési mutatókat. A tavalyi büdzséhez kapcsolódó elvárásokat még 2008 őszén határozta meg a kormány, majd a válság beköszöntével többször módosították a költségvetést, de a jutalomhoz kapcsolódó célszámot nem korrigálták, pedig nyilvánvaló volt, hogy az teljesíthetetlen. Az idei évben is hasonló helyzet állhat elő, mivel 50 milliárdos lyuk keletkezett a büdzsén az ingatlanokat terhelő vagyonadó eltörlése miatt, amit be kellene szedni az APEH-nak a jutalomhoz szükséges bevételi előírás teljesítéséhez.

Félő, hogy jönnek a csúszópénzek

A tavalyi tárgyalások során ezzel az érveléssel két havi bérnek megfelelő jutalmat sikerült kiharcolnia a szakszervezetnek, ám ennek ellenére akkora a dolgozói elégedetlenség, hogy az utcára kell vonulniuk. "Az APEH-nál és a VPOP-nál jelenleg elvétve fordulnak elő korrupciós esetek, ám félő, hogy a feltételek miatt a revizorok nem állnak majd ellen a csúszópénznek" - véli Michalkó Péter.

"Az időzítés nem a kampányidőszaknak szól, eddig reménykedtünk a megállapodásban, de a demonstrációval a következő kormánynak is üzenünk" - mondta az [origo] kérdésére Holecz Gábor, a Vám- és Pénzügyőrség Független Szakszervezetének vezetője. Michalkó szerint nagy megmozdulásra lehet számítani, vélhetően nem férnek majd el a József Nádor téren, mert legalább 4 ezer tüntetőre számítanak.