Javított a litván kilátáson a Fitch

Vágólapra másolva!
Stabilra javította a  leminősítés lehetőségére utaló eddigi negatívról Litvánia adóskockázati besorolásainak kilátását hétfőn a Fitch Ratings, az ország pénzügyi és gazdasági stabilizációjára hivatkozva.
Vágólapra másolva!

A legnagyobb európai hitelminősítő közepes befektetői "BBB" osztályzattal tartja nyilván a hosszú futamú litván szuverén devizaadósságot, és ennél eggyel jobb, "BBB plusz" szinten a hazai valutában kiadott adósságot. A rövid lejáratú devizakötelezettségek besorolása "F3". Ezeket az osztályzatokat a Fitch Ratings megerősítette, a kereskedelmi adósokra külön megállapított, elsőrendű "A" besorolási országplafonnal együtt.

A kilátásjavításhoz fűzött indoklásában a hitelminősítő "biztatónak" nevezte a litván gazdaság stabilizációját. A Fitch szerint a tavalyi első negyedévben még 14 százalékkal zuhant a gazdaság teljesítménye negyedéves összevetésben, de a tavalyi második félévtől - ugyancsak negyedéves összehasonlításban számolva - már növekedés indult, és az idei év egészében "mérsékelt", 1 százalékos növekedés valószínű.

A hitelminősítők most már szinte sorozatban javítják a kelet-európai EU-tagállamok osztályzati kilátásait. Az elmúlt időszakban - Litvánia mellett - Észtország, Lettország, Románia és Bulgária adósbesorolásainak kilátásai javultak.

Magyarország adóskockázati osztályzatának kilátását a Standard & Poor's már tavaly negatívról stabilra javította vissza, a költségvetési konszolidációs erőfeszítések eredményeivel indokolva a lépést.