Egy mexikói a leggazdagabb a világon - lapszemle

Vágólapra másolva!
Mexikói telekomkirály előzte meg Bill Gatest és Warren Buffettet a leggazdagabbak listáján; Görögország bajban lehet, miután a vártnál drágábban tud hitelhez jutni; a BP megvetheti a lábát a brazil olajmezőkön; komoly kockázatot jelent az USA költségvetési helyzete; zsugorítaná az amerikai kormány az ország legnagyobb bankját; ingatlanbuboréktól tartanak Kínában.
Vágólapra másolva!

A mexikói Carlos Slim Helu került az első helyre a Forbes magazinnak a világ leggazdagabb embereit rangsoroló idei listáján. A telekommunikációs szektorban érdekelt üzletember vagyona 18 milliárd dollárral nőtt az elmúlt 12 hónapban, így 53,5 milliárdos vagyonával megelőzte Bill Gates Microsoft-alapítót és Warren Buffett befektetőgurut.

Komolyan veszélyezteti Görögország kilábalását, hogy a piac a vártnál drágábban hajlandó finanszírozni az országot - írja a Wall Street Journal. A görögök ugyan a múlt héten sikeresen értékesítettek államkötvényeket 5 milliárd euró értékben, de idén még 54 milliárd eurónyit kell eladniuk, és a befektetők magasabb kamatot kérnek, mint amire a kormány számított.

Európa legnagyobb olajcége, a BP arra készül, hogy megvásárolja a Devon Energy Corp. brazíliai és Mexikói-öbölbeli érdekeltségeit, mintegy ötmilliárd dollárért - írja a BusinessWeek. Az ügylet jelentősége, hogy a brazil partok előtt feltételezhetően óriási olajtartalékok rejlenek.

A dollár vezető szerepét ugyan nem fenyegeti veszély, de az Egyesökt Államok költségvetési helyzete jelentős kockázatot jelent az ország finanszírozhatóságára - idézi a Reuters a Standard & Poor's nemzetközi hitelminősítő friss jelentését. Ha a kormány ezen nem tud változtatni, az ország elveszítheti a lehető legmagasabb adóskockázati besorolását - állítja a cég.

Erős nyomás nehezedik az amerikai pénzügyi felügyelet részéről a Bank of America vezetőire avégett, hogy az eszközök alapján jelenleg a legnagyobbnak számító amerikai pénzintézet csökkentse méreteit - értesült a Fox Business Network. A kormány állítólag nem akar több olyan bankot látni, amelyet méretei miatt muszáj megmenteni, ha bajba kerül.

Egyre több jel utal arra, hogy Kínában ingatlanbuborék van kialakulóban - írja a Financial Times. Hiába próbálja hűteni a piacot a kormány, a helyi statisztikai hivatal adatai szerint februárban a 70 legnagyobb városban 10,7 százalékkal voltak magasabbak az árak, mint egy évvel korábban.