Vágólapra másolva!
Az Európai Parlamentben talált pártfogókra a homeopátia-ipar, melynek képviselői még ebben az EP-ciklusban el akarják érni termékeik integrálását az unió egészségügyi rendszerébe, hogy a társadalombiztosítási rendszer minden országban befogadja e szereket. Az ellenzők szerint ezt üzleti érdekeken kívül semmi sem indokolja. A piac csak Magyarországon többmilliárdos nagyságú.
Vágólapra másolva!

Az Európai Parlament brüsszeli épületében tart konferenciát március 23-án a homeopátiás gyógyszereket gyártó és forgalmazó vállalatok szövetsége (ECHAMP). Az uniós ügyekben jólértesült Euobserver.com szerint az esemény része a lobbiszervezet által a termékei jobb pozíciójáért indítandó kampánynak.

A homeopátiás szerek gyártásában érdekelt cégek és támogatóik - köztük orvosok és páciensek - számára az kínál alkalmat az érdekérvényesítésre, hogy az Európai Bizottság a közeljövőben várhatóan felülvizsgálja az uniós gyógyszerszabályozást. A cél az egyszerűség, az egységesség és a rugalmasság szempontjainak érvényesítése. A brüsszeli konferencia házigazdája, Marian Harkin liberális ír EP-képviselő az eseményről nyilatkozva megerősítette, a közelgő változtatást a homeopátia hívei szeretnék arra kihasználni, hogy az alternatív gyógymódot integrálják az EU egészségügyi politikájába.

Sokmilliárd forintos piac

Nem kevés pénzről van szó. A brüsszeli konferencia szervezői szerint 100 millió európai vesz magához rendszeresen homeopátiás szereket, sőt az Európai Bizottság egyik felmérésében az szerepel, hogy az alkalomszerű használókkal együtt a kontinens lakóinak 22 százaléka érintett, ami 160 millió embert jelent. Az Euobsever úgy tudja, az európai piac forgalma meghaladja az egymilliárd eurót.

"A hazai piac nagyságáról pontos felmérés még nem készült, a becslések szerint akár kétmillióan is lehetnek, akik valaha éltek homeopátiás készítménnyel" - mondta az [origo]-nak Kürti Katalin, a Magyar Homeopata Orvosi Egyesület elnöke. Az egyik nagy gyártó magyar képviseletén ugyanakkor azt közölték, a rendszeres magyarországi használók feltehetően nincsenek többen 6-700 ezernél.

Egy, a magyar piacot jól ismerő, neve elhallgatását kérő szakember által rendelkezésünkre bocsátott, becsült forgalmi adatok alapján elvégzett számításaink szerint évente legalább 2,5 milliárd forint értékben értékesítenek Magyarországon homeopátiás szereket. Ugyane forrásunk 10-20 százalékosra tette a piac utóbbi évekbeli növekedését.

Az egészségügyi információszolgáltatással is foglalkozó IMS Health Hungary Kft. az egy- és többkomponensű homeopátiás szerek közül az utóbbiak patikai forgalmát méri. A cégnél kérdésünkre azt mondták, ez egy év alatt, termelői áron számolva körülbelül másfél millárd forintot tesz ki. A többkomponensű készítmények átlagára 1000, az egykomponensűeké 6-700 forint körül van.

Gyökeresen eltérő szabályozások

Az uniós intézményeknek nagyon korlátozott a szerepük az egészségügyben, az Európai Bizottság is többször jelezte a különböző kezdeményezésekre reagálva, hogy nagyon szűk a mozgástere ebben a kérdésben. Ezért a homeopátia-lobbi most a piaci szabályozás felől közelíti meg a kérdést, ahol az EU-nak kimondottan erősek a jogosítványai.

Homeopata szempontból a gondot mindenek előtt az okozza, hogy vannak olyan szerek, amelyekhez bizonyos uniós államokban nem is lehet hozzájutni. Ezek a készítmények a kérdéses országokban legfeljebb internetes rendeléssel szerezhetők be, ami a gyártóknak nagy forgalomkiesést okoz.

Az ECHAMP és partnerei azt akarják elérni, hogy a homeopátiás termékek hozzáférhetőségét szabályozó törvényeket harmonizálják a tagállamok. A stratégia célravezetőnek tűnik, elvégre az unió működésének alapja, sőt létrehozásának legfőbb mozgatórugója az emberek, termékek és szolgáltatások szabad mozgása.

Mi a homeopátia?
A 18. században, egy német orvos által feltalált gyógymód a betegséget olyan szerekkel kezeli, amelyek egy egészséges emberben az adott betegséghez hasonló tüneteket váltanak ki. A hatóanyagokat a végletekig hígítva - ily módon nagyon kis dózisban - viszik be, ezért elvileg nem léphetnek fel mellékhatások.

A homeopátia hatásossága tudományosan nem bizonyított, a szkeptikusok a publikált eredményeket a placebóhatással magyarázzák. Ennek ellenére elég sok orvos alkalmazza, ez az egyik legelterjedtebb kiegészítő terápia.

A homeopátia jogi helyzete gyökeresen eltérő az egyes tagállamokban. Önálló gyógymódként nyolc országban ismerik el: Belgiumban, Bulgariában, Németországban, Lettországban, Portugáliában, Romániában, Szlovéniában, Nagy-Britanniában és Magyarországon. A különbségekre jellemző, hogy míg a készítményeket Svédországban az orvosoknak tilos felírniuk, addig Franciaországban csak orvos írhatja fel őket. Idehaza pedig nemcsak a patikákban, hanem drogériákban is elérhetőek.

A tébé-pénzekre hajthatnak

A lobbisták célja az, hogy a társadalombiztosítási rendszer minden országban befogadja e szereket (és vélhetően az is, hogy támogassa őket). Ehhez egyebek mellett arra lenne szükség, hogy mentesüljenek a normál gyógyszerek számára előírt hitelesítési és biztonsági kötelmek alól. Az EU ugyan 1992-ben megalkotta a homeopátiás készítmények engedélyezésének egyedi szabályait, de a lobbisták szerint az idejétmúlt jogszabály szövege nagyon szűkre szabja a termékek körét.

Az iparág sikerét vetíti előre, hogy március 16-án megkezdi munkáját az EP alternatív orvoslással foglalkozó munkacsoportja, melynek a választék növelése, a hozzáférés javítása a deklarált célja. A kezdeményezés mögött EP-képviselőkön kívül orvosokat és pácienseket tömörítő civil szervezetek állnak.

A homeopátia egyik fellegvárának számító Nagy-Britanniában viszont éppen a minap érte súlyos csapás a gyógymód pártolóit. A londoni parlament alsóházának tudományos és tecnológiai bizottsága hosszas vizsgálódás után megállapította: a módszer nem teljesít jobban bármely placebónál, miközben a gyártóknak csak a homeopátiás termékek biztonságosságát kell bizonyítaniuk, a hatásosságát nem - ellentétben a normál gyógyszerek előállítóival.

A jelentésnek komoly következményei lehetnek, mivel a szigetországban öt homeopátiás kórház működik - köztük négyet az ottani társadalombiztosítás tart fenn -, és a tb évi négymillió fonttal (majdnem 1,2 milliárd forint) támogatja az ilyen szerek vásárlását. A parlamenti bizottság szerint ez gyakorlatilag kidobott pénz, fel kellene hagyni a finanszírozással.

Az unióval egyébként is szerfölött kritikus brit sajtóban nyomban fölerősödtek azok a hangok, amelyek szerint az EU cserbenhagyja saját polgárait, ha üzleti érdekeknek engedve eltűri, hogy sarlatánok félrevezető állításokat hangoztassanak a termékeikről. Az üzleti érdekeket persze a másik oldalon is sokat emlegetik, mondván, a szkeptikusok valójában a profitjukat féltő multinacionális gyógyszergyártók szócsövei.