Fiktív gabonaszámlák miatt bírságolt az APEH

Vágólapra másolva!
Több mint 10 millió forintos bírságot rótt ki egy fiktív gabonaszámlákkal ügyeskedő cégre az adóhivatal.
Vágólapra másolva!

Fiktív gabonaüzleteket bonyolított partnereivel egy Tolna megyei, mezőgazdasági kereskedelemmel foglalkozó kft. - közölte az APEH Dél-Dunántúli igazgatósága kedden.

A kft. egy ellenőrzésen akadt fenn, amelyet az APEH az újonnan alakult vállalkozásoknál végzett. A cég kezdő vállalkozás létére jelentős forgalmat bonyolított le. Az ellenőrzött iratokból kiderült, hogy a bizonylatokon szereplő adatok az áfanyilvántartás adataival megegyeznek, de a cég ennél kevesebb áfát vallott be.

A lebukott cég két másik társaságtól szerzett be gabonát azzal a céllal, hogy továbbértékesíti, a gabonabeszerzésekről azonban csak keretszerződéseket és számlákat mutatott be, a gabonavásárlás valódiságát nem tudta szállítólevéllel igazolni. A két beszállító cégnél végzett ellenőrzés során kiderült, hogy azok nem is rendelkeztek gabonával, fiktív bizonylatokat adtak ki, és a számlákon szereplő gazdasági események nem a feltüntetett felek között jöttek létre.

Az APEH a kereskedelmi kft.-nél 21,2 millió forint adókülönbözetet állapított meg, valamint 10,6 millió forint adóbírságot és közel 4 millió forint késedelmi pótlék kifizetésére kötelezte a céget.