Az EU is vizsgálja a magyar szén-dioxid-kvóták ügyét

Vágólapra másolva!
Az Európai Bizottság is vizsgálódik az egyszer már értékesített, majd az európai piacon újra felbukkant magyar szén-dioxid-kibocsátási egységek ügyében. A kvóták miatt szerdán több nagy kvótatőzsdeén leállították a kereskedést.
Vágólapra másolva!

Vizsgálatot indított az Európai Bizottság annak megállapítására, hogy felbukkantak-e korábban már értékesített CER típusú szén-dioxid-kibocsátáscsökkentési egységek az európai piacokon.

A magyar Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium (KVVM) kvótaértékesítése körül kipattant ügy "meglepte és aggodalommal töltötte el" a bizottságot - idézett egy brüsszeli illetékest a Financial Times Deutschland. A német lap online kiadásában megjelent beszámoló szerint a bizottság egy új regisztrációs rendszer kifejlesztésén is dolgozik.

A kvótaügyet nem szabálysértési eljárásban vizsgálja az Európai Bizottság, hanem elsősorban tapasztalatokat gyűjt az új uniós regisztrációs rendszer kialakításához - mondta a bizottság egyik szóvivője Brüsszelben. Szerinte a témában már konzultáltak a magyar illetékesekkel.

A bizottság egyik szóvivője elmondta azt is, hogy a témáról már folytattak konzultációkat a magyar illetékesekkel. A brüsszeli tájékozódás fő célja, hogy segítsen megállapítani, milyen kiskapukat kell még bezárni az új rendszer kialakítása során - tette hozzá a szóvivő.

Kvóták jogtalan újrahasznosítására utaló jelek miatt szerdán felfüggesztették a kereskedelmet a CER (Certified Emission Reduction) kvótákkal a párizsi BlueNext, az oslói Nord Pool és a müncheni Greenmarket kvótakereskedelmi piacokon.

Az ügyben érintett, úgynevezett kiotói kvótákat a magyar Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium (KVVM) értékesítette a napokban a Hungarian Energy Power Kft.-nek. A kft. a kvótákat egy londoni kereskedőháznak adta tovább, a kereskedőház pedig az Európai Unió egyik legnagyobb kereskedőházának, ahonnan egy japán céghez kerültek. Egyelőre nem tudni, miként kerülhetett vissza a kvóták egy része az európai piacra - ahová nem lett volna szabad visszakerülnie.

A japán kormányzat jelenleg nem tervezi, hogy megtiltja a belföldi kereskedést egyszer már értékesített CER-ekkel. "Egyelőre a helyzet értelmezésén fáradozunk. Soha nem gondoltuk, hogy ilyesmi megtörténhet" - mondta egy névtelenségbe burkolózó tokiói illetékes csütörtökön a Point Carbon norvég emissziókereskedelmi hírportálnak.

A bizottság - a Point Carbon norvég emissziókereskedelmi hírportál csütörtök esti értesülése szerint - arról is döntött, hogy péntektől felfüggeszti a CER és az ugyancsak kiotói kvótának számító ERU értékesítési lehetőségét az unió központi regisztrációs rendszerében. Az intézkedés egészen az új regisztrációs biztonsági elvek hatályba lépéséig érvényben lesz, bár április második felében szüneteltetik a felfüggesztést, hogy a forgalmazók be tudják tartani az április 30-i határidőt.

Csütörtök délután telefonos tanácskozást tartott a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium és a párizsi Bluenext tőzsde a Hungarian Energy Power Kft. jelenlétében - áll a minisztérium és a Bluenext közös közleményében. Eszerint egy technikai gát meg fogja akadályozni, újrahasznosított CER-ek piacra kerülését a jövőben. A Bluenext tőzsdén jelenleg egy számítógépes rendszert élesítenek be, amely megakadályozza majd, hogy a jövőben CER-ek kerülhessenek újra a piacra.