Négyszázalékos volt a tavalyi hiány

Vágólapra másolva!
A kormány által megcélzott 3,9 százalék helyett 4 százalékos volt tavaly a GDP-arányos államháztartási hiány a KSH adatai szerint. Az államadósság az éves GDP 78 százalékára rúg. A pénzügyminiszter szerint az eltérés "jelképes".
Vágólapra másolva!

A kormányzati szektor 2009. évi hiánya - az előzetes adatok szerint - 1035 milliárd forint volt, a GDP 4 százaléka - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) csütörtökön. A kormány a 3,9 százalékos GDP-arányos államháztartási hiány elérését tűzte ki.

Az úgynevezett nemzeti számlák rendszere alapján 2009-ben a kormányzati szektor bevétele 11 949,5 milliárd forint, kiadása 12 984,5 milliárd forint volt. A hiány 30 milliárd forinttal, GDP-arányosan 0,2 százalékponttal magasabb a 2008. évinél.

Az előző évhez képest a jövedelemadó-bevételek 9,1, a társadalombiztosítási hozzájárulások 7,3 százalékkal csökkentek. A termelési és az importadók ugyanakkor 2,6 százalékkal, ezen belül az áfabefizetések 8 százalékkal emelkedtek, ami elsősorban az adókulcs július 1-jei emelésére vezethető vissza.

A kiadásokon belül 10,4 százalékkal nőttek a kamatkiadások, 4,1 százalékkal a dologi kiadások, ugyanakkor a felhalmozási kiadások 7,7 százalékkal, a munkavállalói jövedelmek 4,9 százalékkal estek vissza, a pénzbeni társadalmi juttatások 0,3 százalékkal csökkentek.

Oszkó Péter pénzügyminiszter szerint jelképes a különbség a várt és az előzetes adatok szerinti eredményszemléletű államháztartási hiány között, amelynek alakulását még befolyásolhatják az önkormányzatok végleges adatai.

Az előzetes adtok is igazolják, hogy a kormány "takarékos üzemmódban működött" hiszen a kormányzat által közvetlenül befolyásolható tételek alakulását mutató elsődleges egyenleg a vártnál jobb lett. Ezt rontotta viszont a kamatkiadások többlete, a világgazdasági helyzetből adódóan az adósságok utáni kötelezettségekre a tervezettnél többet kellett fordítani - mondsta az MTI-nek a pénzügyminiszter.

A KSH tájékoztatása szerint a kormányzati szektor adóssága az MNB adatai alapján 2009 végén 20 421 milliárd forint, a GDP 78,3 százaléka volt.