Működik az Eclipse eredetvizsgálati programja

Vágólapra másolva!
Csütörtöktől csak a Nemzeti Közlekedési Hatóság által engedélyezett, hatósági szerződéssel rendelkező szervezetek végezhetnek eredetiségvizsgálatot, délután 5 óráig 236 telephelyen 253 felhasználó rögzített be adatot az eredetiségvizsgálatot támogató informatikai rendszerbe, amely egy kisebb hiba kivételével üzemszerűen működik - közölte a Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatala.
Vágólapra másolva!

A nap során 503 vizsgálatot sikeresen lezártak és 192 vizsgálat volt folyamatban. Délelőtt 10 óra után pár perccel az informatikai rendszer rövid időre leállt. A problémát a rendszer üzemeltetői azonnal azonosították, lokalizálták és elhárították.

Az MTI korábbi híre szerint az Eclipse Informatikai Rendszerház Zrt. 2009. december 31-én hirdetmény nélküli, tárgyalásos eljárás során nyert el nettó 4 milliárd 950 millió forintot a járművek előzetes eredetiségének hatósági megállapítását támogató központi informatikai rendszer módosítására és négyéves üzemeltetésére.

A korábban eredetiségvizsgálattal foglalkozó cégek szerint ezt az tette lehetővé, hogy a kormány 2009. december 22-én egyeztetések nélkül, egyoldalúan hozott rendeletben mondta fel a 2011 januárjáig szóló szerződésüket. Az érintett vállalkozások szerint a jogilag is megkérdőjelezhető döntés több ezer munkahelyet sodort veszélybe, ezért januárban petícióban követelték Bajnai Gordon miniszterelnöktől a rendelet visszavonását.

A cégek emellett januárban feljelentést tettek ismeretlen tettes ellen hűtlen kezelés, gazdasági titok megsértése és hivatali visszaélés miatt. A Fővárosi Főügyészség ezt követően nyomozást rendelt el az ügyben, márciusban az Eclipse vezetőit őrizetbe vették.