Új királya van az orosz szupergazdagoknak

Vágólapra másolva!
A száz leggazdagabb orosz vagyona 279 milliárd dollárra rúg, míg tavaly még csak 149 milliárd dollárt tett ki - derül ki a Forbes összeállításából. A leggazdagabb orosz az aluminiumkirály Vlagyimir Liszin, a tavalyi éllovas a második helyre csúszott vissza.
Vágólapra másolva!

Vlagyimir Liszin, a Novolipecki Fémipari Kombinát tulajdonosa vezeti a leggazdagabb oroszok listáját, amelyet legfrissebb számában közölt a Forbes Magazin orosz kiadása. Liszin vagyona 15,8 milliárd dollárt tesz ki, míg egy évvel korábban alig több mint 5 milliárd dollárja volt.

A lap értékelése szerint a tavalyi lista összeállítása óta a válság ellenére, vagy éppen azért, közel megduplázódott az orosz milliárdosok száma, 32-ről 62-re.

Ugyancsak megduplázódott a 100 leggazdagabb orosz vagyona: míg tavaly 149 milliárd dollárt tett ki, az idén már 279 milliárdra rúgott. Mindez első sorban azzal függ össze, hogy az orosz RTSZ tőzsdeindex ugyanilyen arányban emelkedett, miközben a gazdaság egésze stagnál.

A tavalyi éllovas, Mihail Prohorov 13,4 milliárd dollárral az idén a második helyet szerezte meg a listán, majd pedig Mihail Fridman következik 12,7 milliárd dolláros vagyonnal. Az öt leggazdagabb között ott van a Chelsea-tulajdonos Roman Abramovics (11,2 milliárd dollár) és Oleg Gyeripaszka (10,7 milliárd dollár) is.

A huszas listán rajta van többek között a Lukoiltól Vagit Alekperov és Leonyid Fedun, az Interros vezetője, Vlagyimir Potanyin, a Szeversztal tulajdonosa, Alekszej Mordasov, illetve az Evraz Groupot jegyző Alexander Abramov.