Rekordmagasságba ért a görög csődkockázat

Vágólapra másolva!
Az izlandi hamu miatt nem tudott elutazni a Nemzetközi Valutaalap és az eurózóna tárgyalódelegációja Athénba hétfőn, ezért videókonferencián szerdára halasztották az ülést. Közben a görög kötvényekért a piacon elvárt kamat rekord magasságba emelkedett, ami a befektetők bizalmának csökkenését mutatja.
Vágólapra másolva!

A Financial Times szerint az Európai Unió és a Nemzetközi Valutaalap (IMF) képviselői elnapolták a hétfői athéni ülésüket, amin a 30+15 milliárd eurós mentőcsomag részleteiről tárgyaltak volna, de az izlandi hamufelhő miatt megbénuló légiközlekedés megakadályozta ezt.

"Szerdára halasztottuk" - mondta a görög pénzügyminisztérium egyik hivatalnoka. Szerinte a tárgyalás nem oldható meg telekonferenciával, mert túl összetett a kérdés. A delegáció feladata pedig sürgős lenne, mivel egyre fogy a befektetők bizalma, aminek a jele, hogy egyre több úgynevezett kockázati prémiumot kérnek a papírok megvásárlásáért cserébe.

A kockázatot mutató prémium (CDS-felár) történelmi magasságba szökött hétfőn, már 469 bázisponton áll. A felár növekedése azért probléma, mert ez megdrágítja a görög állam finanszírozását, amely már így is roppant törékeny költségvetésből gazdálkodik.

Kedden 1,5 milliárd eurónyi kötvényt kíván kibocsátani Görögország, hogy fizetni tudja a lejáró adósságait, ám a legutóbbi kibocsátás is kudarc volt. Ezen a ponton válik jelentőssé, hogy mikor tárgyalnak görög csomagról, hiszen ha holnap rosszul sikerül a kötvényaukció, azt nem tudja ellensúlyozni a csomagról érkező jó hír.