Új válságra figyelmeztet és bankot adóztatna az IMF - lapszemle

Vágólapra másolva!
Adósságválságra figyelmeztett, illetve bankadót javasol az IMF, európai politikusok szakítanának a csalással vádolt Goldman Sachs bankkal, leáll a Nissan és a BMW néhány gyára a vulkáni hamu miatt - külföldi gazdasági lapszemle.
Vágólapra másolva!

Akár megbüntetik, akár nem, a Goldman Sachs mindenképpen rosszul jár azzal, hogy csalással vádolták meg amerikai és európai hatóságok. A Wall Street Journal szerint brit és német politikusok arra kívánják rávenni kormányaikat, hogy szakítsák meg a kapcsolatot az amerikai óriásbankkal, amely az egyik legfontosabb pénzügyi szolgáltatója volt az európai politikai elitnek. Az elmúlt hetekben a legnépszerűbb párttá váló brit liberálisok vezetője Nick Glegg szerint fel kéne függeszteni a tanácsadói kapcsolatokat, amíg a vizsgálatok tartanak a bank ellen, s hasonlóan nyilatkozott egy német politikus is a Handelsblattnak.

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) arra figyelmeztetett, hogy a görög felfordulás a globális krízis újabb szakaszának nyitányává válhat, amelyben a válság okozója az adósságok magas szintje lesz. Az IMF arra alapozza véleményét, hogy az eladósodottság mértéke a második világháború után tapasztalt szintre emelkedett. Az ezáltal megnövekedett csődkockázat az egész pénzügyi rendszert fenyegeti - írja a Wall Street Journal.

Az IMF emellett két másik stabilizációs eszközre is ajánlást tett: a Valutaalap szerint meg kell adóztatni a bankok mérlegét, amelyből a következő évek pénzügyi kockázatait lehetne csökkenteni, illetve extra adót lehetne kivetni a bankok profitjára is - írja a Financial Times.

A Nissan és a BMW is megszenvedi a vulkáni hamu miatt leálló európai légiközlekedést. A Nissan három modelljének gyártását kénytelen leállítani, mivel nem tudják Japánba szállítani légnyomás érzékelő alkatrészt Írországból. A BMW három németországi gyárát állította le, mivel az alkatrészek ellátási láncát megakasztotta a vulkáni hamu - írja a BBC.

Az Apple vállalati eredményei messze felülmúlták a piac várakozásait, első sorban az iPhone készülékek eladásának köszönhetően. A cég emellett megemelte az idénre várható bevételi várakozásokat is, aminek köszönhetően 5 százalékkal ugrott a részvények árfolyama - írja a Reuters. Az Apple 8,75 millió darab iPhone-t adott el az első negyedévben és idénre várják az új termék, az iPad felfutását.