Visszatért 265 forint alá az euróárfolyam

Vágólapra másolva!
Bár nap közben 265,8 forintot is adtak egy euróért, estére visszatért az árfolyam a 265-ös szint alá. A vártnál rosszabb görög hiányadat miatt gyengült csütörtökön az euró a dollárral szemben, és a forint is emiatt veszített értékéből.
Vágólapra másolva!

A korábban gondoltnál magasabb görög költségvetési deficit sokkolta csütörtökön a piacokat, gyengítette (a dollárral szemben) az eurót és a térségbeli devizákat, így a forintot is. A reggel még 263,6 forint közelében, kora délután pedig bőven 265 fölött mozgó euró este fél nyolc után nem sokkal 264,81 forintot ért. A dollár ugyanekkor 198,95, a svájci frank 183,90 forinton állt.

A tavalyi GDP-hez mért görög költségvetési hiány 13,6 százalékos volt - közölte csütörtökön az Eurostat, az Európai Unió statisztikai hivatala. A tényadat jóval meghaladja a korábbi prognózisban szereplő 12,7, később 12,9 százalékra módosított hiányt. Rosszul fest az eladósodottsági adat is: 2009-ben elérte a 273 milliárd eurót, vagyis a GDP 115,1 százalékát.

A sokk miatt erősen romló nemzetközi befektetői hangulatban az euró meredeken veszített árfolyamából a dollárral szemben: a kora délelőtti 1,3400 feletti dollár jegyzésről délutánra 1,3300 alá gyengült.

Az eurógyengülés azzal magyarázható, hogy a görög költségvetési problémák miatt a befektetők bizalma megrendült az eurózóna stabilitásában, ezért a biztonságosabbnak tartott dollárba menekítik a pénzüket. Ezzel párhuzamosan, a piaci szereplők a kockázatosabbnak tartott feltörekvő piaci devizáktól, köztük a forinttól is igyekeznek megszabadulni.

Még nagyobb lehet a görög hiány

Az Eurostat szerdán közzétett adatsora rávilágít az eurózóna adósságválságának súlyosságára, kiderült ugyanis több tagállam esetében radikálisan felfelé kellett módosítani a tavalyi költségvetési hiány adatokat. Ráadásul a görögök esetében a bizonytalan adatszolgáltatás miatt további felfelé történő módosítás lehetőségét is kilátásba helyezte a statisztikai hivatal. Legutóbb április 7-én jelentette be az athéni kabinet, esetleg 12,9 százalékos lehet a deficit.

Az Eurostat jelentéséből kiderül, hogy költségvetés bevételi oldalán több bizonytalan adat szerepel, így nem tudni, hogy alakulhattak az állami alapok megtakarításai illetve piacon kívüli csereügyletek pontos részletei sem ismertek, emiatt a valós hiányszám 14,3 százalékra is emelkedhet Görögország esetében - derül ki az Equilor piaci kommentárjából.

A bejelentésre évtizedes rekordra, 5,185 százalékra emelkedett az ötéves görög államkötvényekre (dollárban) köthető biztosítás - úgynevezett CDS - árfolyama. Ez azt jelenti, hogy 10 millió dollár ötéves futamidejű görög államadósságra köthető biztosítás ára 30 ezer dollárral 518,500 dollárra emelkedett.

Írország a csúcstartó

Más eurózónában tartozó államok adatai is a vártnál magasabbak lettek. Portugáliában 9,4, Spanyolországban 11,2 százalékos volt a GDP-arányos hiány, az eurózónán belül a csúcstartó Írország 14,3 százalékos hiánnyal. Nem alakult jól a brit költségvetési adat sem, a szigetország bruttó össztermékének (GDP) megfelelő 11,5 százalékos deficitet hozott össze a költségvetés.

Németország sokkal jobban szerepelt, a német hiány 3,3 százalékos volt tavaly. Ennek hatására duplájára nőtt a görög és a német ötéves állampapírok hozama közötti különbség, a görög hozamszint 8,5 százalékra ugrott, ami a görögökkel szembeni bizalmatlanság fokozódását jelzi.