Drágult a forint a görög csomag miatt

Vágólapra másolva!
A Görögország megmentése optimizmus hozott a piacokra, ennek köszönhetően a forint és a magyar tőzsde indexe is erősödéssel zárt pénteken.
Vágólapra másolva!

Délután öt óra előtt pár perccel 263,70 forinton jegyezték az euró a devizapiacon, ekkor a dollárért 197,60, a svájci frankért pedig 183,90 forintot kellett adni. Csütörtökön és pénteken még 265 forint felett járt az euró, azaz erősödött a magyar deviza.

A korábban gondoltnál magasabb görög költségvetési deficit sokkolta csütörtökön a piacokat, gyengítette (a dollárral szemben) az eurót és a térségbeli devizákat, így a forintot is. Pénteken délben viszont fordult a kocka, Görögország bejelentette, hogy szüksége lesz a Nemzetközi Valutaalap és az Európai Unió segítségére annak érdekében, hogy az ország fizetőképes maradjon.

A piacok által várt bejelentés mellett az is hozzájárult a kedvező piaci hangulathoz, hogy az Ifo német gazdaságkutató intézet legfrissebb bizalmi indexe minden várakozást felülmúlva a márciusi 98,2 pontról 101,6 pontra emelkedett. A optimista hangulatban a forint régiós társaival együtt drágult és a budapesti tőzsdeindexet is feljebb került pénteken.

"Amíg az IMF-EU mentőcsomag részletei nem ismertek, addig még korai bármit lenne bármit mondani: várjunk, amíg lesznek számok" - értékelte a pénteki eseményeke Kolba Miklós, az ING devizakereskedője, aki szerint esetleg bekövetkező tényleges görög csőd esetén rövid távon 270 fölé is kerülhetne a forint, de jelenleg annyira erősek a fejlődő piacok, hogy nagy bezuhanásra nem kell számítani. Kolba szerint a német reakción túl az lehet majd érdekes, hogy kidől-e a többi csontváz (azaz mi lesz a spanyol, illetve a portugál adóssággal), illetve végső soron, hogy megremeg-e az eurózóna egésze a válság miatt.