Bankostrommal és könnygázzal ünnepelnek a görögök

Vágólapra másolva!
Görögországban már könnygázt is bevetett a rendőrség a demonstráló tömeg oszlatására, Szalonikiben fiatalok bankokra és egyéb pénzintézetekre támadtak a bércsökkentési tervek ellen tiltakozva. Május 1. több országban a munka napját jelenti, az adósságválsággal és megszorításokal küzdő Görögországban ezt most így ünneplik.
Vágólapra másolva!

Kövesse itt a görög válság fordulatait!

Szakszervezetek és szélsőbaloldali pártok szimpatizánsok ezreit szólították az utcákra Athénban, hogy felvonulásokkal tiltakozzanak a kormány megszorító intézkedései ellen. A szakszervezeti vezetők abban reménykednek, hogy a május elsejei felvonulás megerősíti a görögök ellenállását a fizetés- és nyugdíjcsökkentés, valamint az adóemelés ellen - írja a BBC.

Szalonikiben a fiatalok már túlléptek a békés demonstráció keretein: bank- és egyéb pénzintézeteket támadtak meg, amelyre a rendőrség oszlatással reagált, amelyben könnygázt is bevetettek. Az MTI értesülése szerint egy, hozzávetőleg 250 fős csoport vasrudakkal vert szét két pénzkiadó automatát. A vandál fiatalok betörték egy elektronikai cikkeket áruló üzlet kirakati üvegét, és alaposan megrongáltak egy luxusautót is. Az események után az athéni tömeg is élesebb hangnemre váltott, a rendőrség itt is oszlatni kezdte a tömeget.

Malcolm Brabant, a BBC athéni tudósítója szerint a dolgozói érdekképviseletek remélik, hogy a demonstrációhoz csatlakozó tízezrek meghátrálásra kényszeríthetik az eurózónát, a Nemzetközi Valutaalapot és a nemzetközi pénzpiacokat, de főleg az új megszorító programot. A tudósító beszámolt egy görög állami tévé közvetítőkocsijának felgyújtásáról is: "anarchisták, akik épp erre vonultak, meglátták, hogy ott áll (a kocsit - szerk.), azt az állam szimbólumának látták, ezért betörték az ablakait, valaki pedig gyúlékony anyagot dobott be és felgyújtották az egészet".

A felvonulás könnyen lehet, hogy országos demonstrációvá válik, mivel közvélemény-kutatások szerint a görögök fele azt állítja, hogy hajlandó lenne az utcára vonulva tiltakozni a kormány lépései ellen. Az első megszorító csomag utáni tiltakozást molotovkoktélos támadás és könnygázas oszlatás követte.

Forrás: AFP

Ünnepelnek a görögök - a galéria eléréséhez kattintson a képre!

Márciusban már lépett egyet Jeórjiosz Papandreu görög miniszterelnök és kormánya: kétszázalékos áfaemelés, a jövedéki adók növelése, a nyugdíjak befagyasztása, a közalkalmazottak ünnepi bónuszainak drasztikus lefaragása, az infrastrukturális kiadások 5 százalékos mérséklése - ezek voltak a bejelentett megszorító csomag pillérei. A GDP 2 százalékára rúgó programtól 4,8 milliárd eurós megtakarítást reméltek, viszont később kiderült, ez nem elegendő a piacok számára.

Az új megszorításokról egyelőre nem tudni részleteket, mivel azok a Nemzetközi Valutaalappal és az Európai Unióval folytatott tárgyalásoktól függenek. A tárgyalásnak vasárnap lehet vége, ebben reménykedik legalábbis az Európai Bizottság. A gyorsaságnak óriási jelentősége van, mivel Görögországnak május 19-ig meg kell újítani több mint 8 milliárd euró lejáró adósságot, s ezt a piacokról szinte biztosan nem lesz képes. Ha a nemzetközi szervezetek nem segítenek (időben), akkor jön a görög államcsőd.

A legújabb értékelések szerint három évre körülbelül 135 milliárd euróra lehet szükség a görög finanszírozási igények kielégítésére. A mentőcsomag első számai még 30 milliárd euró uniós és 15 milliárd valutaalapi forrásról szóltak, ám ezt sem a piacok, sem a döntéshozók nem találták elegendőnek.