A görög parlament zöld jelzést adott a megszorító csomagnak

Vágólapra másolva!
Megszavazta a 110 milliárd eurós hitelcsomaghoz szükséges megszorító intézkedéseket csütörtök délután a görög parlament.
Vágólapra másolva!

A görög parlament elfogadta a súlyos pénzügyi problémák megoldását célzó megszorító intézkedéskről szóló csomagot. Ez volt a feltétele annak, hogy Görögország hozzájusson a az Európai Unió és a Nemzetközi Valutaalap által biztosított, összesen 110 milliárd euró értékű kölcsönhöz.

Az egyszerű többséget igénylő szavazás során a 300 tagú parlamentben 160 mandátummal rendelkező szocialisták megkapták a rendelkezések életbe lépéséhez szükséges támogatást. A kormány tervezett lépései között a bérek és nyugdíjak csökkentése, valamint az adók emelése szerepel. Papandreu görög miniszterelnök csütörtökön kijelentette, hogy a demokrácia próbatétel előtt áll, és Görögország jövője a tét.

A görög pénzügyminisztere pedig azt mondta: az államcsőd és a májusban esedékes államadósság-törlesztés felfüggesztésének elkerülésére a EU-tól és az IMF-től való hitelfelvétel az egyetlen esély. Jeórjiosz Papakonsztantinu hangsúlyozta: a görög államkincstárban nincs elegendő pénz ahhoz, hogy újrafinanszírozzák a május 19-én lejáró 9 milliárd euró értékű államkötvényt.

A görög válságról szóló cikkeinket itt olvashatja.