Fidesz: A 750 milliárdos csomag csak átmeneti nyugtató

Vágólapra másolva!
A Fidesz szóvivője szerint a 750 milliárd eurós mentőcsomag nem gyógyítja meg az eurózónát, csak átmeneti nyugtatóként szolgál. A gondot a költségvetési fegyelmezetlenségben és az adatok elégtelen szolgáltatásában látja, s ebben összehasonlította a görög és a magyar költségvetést.
Vágólapra másolva!

A görög válságról tárgyal az Európai Néppárt elnöksége Vilniusban, az ülésen Orbán Viktor is részt vesz. A megbeszéléssel kapcsolatban Szijjártó Péter, a Fidesz szóvivője úgy nyilatkozott: Magyarország még "az igazság pillanata előtt áll" a költségvetési és államháztartási helyzetet illetően. Szijjártó Péter közölte: az Európai Néppárt elnöksége Vilniusban ülésezik, a fő témát a görög válság, valamint az annak nyomán kialakult európai és világgazdasági helyzet adja.

Mint mondta, a tanulságok egyértelműen levonhatóak, hiszen a 2008-as válság után nem születtek meg azok a nemzetközi intézkedések, amelyekről ugyan nagyon sokat beszéltek, ám mégsem alakították át a nemzetközi pénzügyi rendszert. Amíg ez nem történik meg, addig újabb és újabb válságlökések rázzák meg a világgazdaságot - emelte ki a szóvivő.

Az is egy világos és egyértelmű tanulság - folytatta -, hogy az Európai Unió továbbra is képtelen arra, hogy valós képet kapjon a tagállamok költségvetési, államháztartási helyzetéről. Így volt ez korábban Magyarország esetében és most Görögország esetében is - tette hozzá Szijjártó Péter, hangsúlyozva, hogy "Magyarország esetében az igazság pillanata előtt állunk még".

Az eurózóna tagállamai vasárnap fogadták el az 500 milliárd eurós mentőcsomagot, amely a göröghöz hasonló adósságválságok kezelésére szolgál. Görögország mellett Spanyolország és Portugália, hosszabb távon pedig Írország és Olaszország is veszélyeztetett a költségvetés fenntarthatóságát illetően, ezért határozott lépésre volt szükség. A programhoz a Nemzetközi Valutaalap is csatlakozik 250 milliárd euróval.

Az elfogadott pénzügyi csomaggal kapcsolatban a Fidesz szóvivője rámutatott: a részleteket még nem ismerni, de az látszik, hogy ez csak egy átmeneti nyugtató tud lenni, és nem "a végleges gyógyulást eredményező orvosság". Utóbbi ugyanis a nemzetközi pénzügyi rendszer teljes újraszabályozása és átalakítása lenne. Amíg ez nem történik meg, addig a közép-európai devizák is ki vannak szolgáltatva az újabb válságlökéseknek - mondta Szijjártó Péter.

Hangsúlyozta: a leendő kormánynak ezen körülmények között kell a lehető legnagyobb mértékű biztonságot és kiszámíthatóságot garantálnia a magyar családok számára. Az is fontos feladat, hogy a devizahitellel rendelkező családokat sikerüljön megvédeni. Ezzel kapcsolatban a részletekről még nagyon sok egyeztetést kell lefolytatni - zárta a szóvivő.

Matolcsy György a Fidesz-kormány leendő nemzetgazdasági minisztere a devizahitelesek problémáiról korábban úgy nyilatkozott, hogy "lehetővé fogjuk tenni, hogy állam részvételével forintalapúra lehessen cserélni a devizahiteleket. Magyarország nem lehet olyan hely, hogy bárki elveszítse otthonát. Ezt erkölcsi kérdésként kezelem" - mondta.