Alig pár nap maradt a forint megmentésére

Vágólapra másolva!
Pénteken délután zuhanni kezdett a forint Szijjártó Péter miniszterelnöki szóvivő sajtótájékoztatója után, amin a politikus azt mondta, hogy nem voltak túlzók Kósa Lajos csütörtöki, államcsődről szóló szavai. Az elemzők többsége szerint ha jövő hét elején a Fidesz nem áll elő olyan programmal, ami megnyugtatja a piacokat, akkor nyugodtan készülhetünk a 300 forintos euróra, ami komoly bajba sodorhatja a devizahiteleseket.
Vágólapra másolva!

Csütörtökön Kósa Lajos, a Fidesz ügyvezető alelnöke, pénteken pedig Szijjártó Péter kormányfői szóvivő mondta azt, hogy nem túlzás államcsődről beszélni Magyarország esetében. Bár Szijjártó a Magyar Televízió Az Este című műsorában csütörtökön még azt mondta, hogy szerinte "badarság lenne azt gondolni, (...) hogy egyes nyilatkozatok kapcsán, mondjuk, tőzsdeindexek és árfolyamok mozdulnak meg radikálisan", párttársa csütörtöki és saját pénteki nyilatkozatának következményei mégis jócskán nyomot hagytak az árfolyamon.

Mind a két bejelentés lejtőre küldte ugyanis a forintot, Szijjártó szavai után egy éve nem látott szintre ment fel a magyar deviza árfolyama. Csütörtökön 273,50 forintról 282 forintra emelkedett az euró árfolyama, péntek reggel pedig volt ugyan egy kisebb korrekció, de az újabb politikusi bejelentés 280 forintról 288 forint fölé vitte az árfolyamot.

Legkésőbb keddre megnyugtató program kell

Az elemzők többsége szerint nincs szó a fideszes politikusok nyilatkozataiban szereplő csődhelyzetről, az utóbbi napok nyilatkozatai azonban komoly forintgyengülést okozhatnak a későbbiekben is. "Ha koordinált ez a beszéd, az veszélyes, ha nem, akkor hiba, így nem lehet beszélni a befektetőkkel" - mondta Csajbók Róbert, az ING Bank elemzője. A szakértő szerint a jövő hétre könnyen 300 forint lehet az euró, de ez a plafon, ennél följebb szerinte aligha kerülhet a kurzus - bár ez természetesen azon is múlik, hogy mi lesz a Varga Mihály vezette költségvetési tényfeltáró bizottság részjelentésében.

"Ha egy hitelesnek elkönyvelt politikus olyat mond, ami ellentétes az aktuális piaci árazással, akkor tud nagyot ütni egy nyilatkozat. Most ezek a feltételek fennállnak, Magyarország helyzetét ugyanis valóban túlságosan rózsásnak látják a befektetők" - vélekedett érdeklődésünkre Pálmai-Pallag Dávid, a Raiffeisen állampapír-piaci kereskedője, aki a többséggel ellentétben úgy véli, hogy önmagában nincs azzal baj, amit a politikusok mondanak. "Az lesz a baj, ha a helyzetértékeléssel nem párosul valami pozitívum: például ha legkésőbb kedden nem jelent be a kormány komoly fiskális megszorítást" - jelentette ki.

"Ha nem így történne, az arra utalna, hogy a kormánynak nincs kész terve, csak ötletelés folyik. Akkor viszont életveszélyes így kommunikálni, mert a bizonytalanságot a befektetők nem szeretik. A néha önmaguknak is ellentmondó szövegek idegessé teszik a őket" - magyarázta Pálmai-Pallag Dávid, aki szerint ha elmarad az említett bejelentés, akkor "elkezdődik Magyarország totális leépítése a pénzügyi instrumentumok tekintetében", a forint megállíthatatlanul gyengülni fog, függetlenül attól, mit csinál az MNB. "Azért is kellene mielőbb tenni valamit, mert a globális piacok is komoly esés előtt állnak, kezd elfogyni a pénz a rendszerből."

Rosszul sült el a kommunikáció?

Fórián-Szabó Gergely, a Pioneer elemzője szerint eredetileg egy kommunikációs akciónak szánhatta a kormány Kósa és Szijjártó nyilatkozatait, hogy beadagolják az embereknek: mégis szigorúbb gazdaságpolitikát kell folytatni, mostanra azonban a helyzet elfajult. "Életveszélyes játszmát folytat a kormány, aminek a következtében nagyon súlyos helyzetbe kerülhet az ország. Ha a hétfői piacnyitásra nem kap a piac megnyugtató információkat arról, hogy mit is tervez a kormány, akkor ismét államcsőd közeli helyzetbe kerülhetünk, vagyis a kommunikációs akciónak indult húzás önbeteljesítő jóslattá válhat" - mondta az elemző, aki szerint Görögországhoz nem hasonlítható a helyzetünk. Hasonlóan látja Ádám Zoltán, a Takarékbank elemzője, aki szerint a kormánypárti kommunikáció piaci szempontból érthetetlen, és súlyosan aláássa a Magyarországba vetett bizalmat.

Félrefordítás miatt van a pánik?

Félreértették a piacok Szijjártó Péter szavait - kommentálta a piaci eseményeket a Concorde. A brókercég szerint a Reuters hírében az jelent meg, hogy "Gyurcsány Ferenc miniszterelnök volt az, aki csődről beszélt. Sőt, ő büszkén mondta, hogy Magyarország a csőd szélén volt másfél évvel ezelőtt...és büszke volt rá, hogy csak az IMF segítségével tudta megmenteni Magyarországot a csődtől. Ebből a szempontból egyáltalán nem gondolom, hogy túlzás lenne erről beszélni."

A Concorde szakértői úgy vélik, hogy ez a szöveg egyáltalán nem utal arra, hogy a magyar kormány az államcsőd lehetőségében gondolkodna. A csütörtöki események miatti ideges hangulatban a nyilatkozat szerencsétlen széttördelése váltotta ki az eladási hullámot a piacokon - tették hozzá a brókercég elemzői.



Duronelly Péter, a Budapest Alapkezelő makroelemzője szerint elég, ha a középtávú adósságpálya nem hiteles, máris támadják az országot, és itt nem számít az adósság napi szintje. Duronelly Péter szerint "ha a jövő hét hétfőn nem tudja a piac, hogy mit akarnak csinálni, akkor végünk van". A piacok megnyugtatására szerinte egy világos gazdaságpolitikai programot kell letenni az asztalra, minimum a költségvetési sarokszámokkal 4 évre előre, illetve az amerikai piacoknak is rendben kell lenniük. "Ha nem így lesz, akkor szétesünk" - mondta keserű véleményét az elemző.

Orbán Viktor miniszterelnök csütörtök Brüsszelben azt mondta, hogy a Varga Mihály-féle jelentés elkészülte után 72 órával bejelentenek egy akciótervet a gazdasági bajok orvoslására. A jelentést a hétvégére ígérte a párt.

Buta politikusi beszéd?

Az elemzők azt mondták, hogy a csütörtöki esést elsősorban az váltotta ki, hogy Kósa Lajos beszédében szerepeltek a Görögország és az államcsőd szavak, ezekre pedig érzékenyek a befektetők. "Államcsődöt és Görögországot meg nagy veszélyt emlegetni a jelen nemzetközi hangulatban és helyzetben nagyjából annyira bölcs dolog, mint a vidéki bögrecsárdában hangosan kurjantani: Itt vannak a fináncok! - csak aztán ne csodálkozzunk, ha a törzsközönség asztalt-széket borogatva, hangosan káromkodva szétszalad" - ez a szemléletes hasonlat szerepelt, például, a magyarországi Commerzbank péntek reggeli elemzésében.

Duronelly Péter nem tudja elképzelni, hogy szándékos, megtervezett kommunikációról lenne szó, mert szerinte a Fidesz eddig a hiánynövelésre építette a gazdaságpolitikai mozgásterét, de ez "nem jött be". José Manuel Barroso ugyanis világosan közölte, hogy az unió nem tűr eltérést a korábban megírt hiánypályától. Duronelly Péter szerint ezek miatt a kormányzati kommunikáció "szét van esve".

"Ez buta politikusi kommunikáció. Felelőtlenség a jelenlegi helyzetben azt mondani, hogy nézzétek, pont olyanok vagyunk, mint Görögország. Hogy mi van mögötte, nem tudom, de értelme semmi sincs" - mondta a Bloombergnek a Commerzbank londoni, feltörekvő piaci elemzője, Michael Ganske. "Az a baj, hogy nem hangzottak el konkrét számok és tervek, csupán az, hogy nagy a baj. A konkrétumok nélküli, csak a válságos helyzetet hangsúlyozó kijelentéseket a piac nem szereti, és néha hajlamos túlreagálni" - mondta lapunknak egy neve elhallgatását kérő hazai elemző.

Volt már erre példa

Nem ez lenne az első eset, hogy egy politikusi megnyilatkozás nyomán felbolydul a forintpiac. Legutóbb tavaly februárban történt hasonló, amikor Gyurcsány Ferenc akkori kormányfő egy Brüsszelben elhangzott kijelentését úgy fordították, hogy "nagy bajban vagyunk". Az euró 300 forint fölé drágult, és csak az után tért vissza a lélektani határ alá, hogy a kormányszóvivői iroda hangfelvétel közzétételével bizonyította: Gyurcsány általában a világ, illetve Európa gazdaságáról, nem pedig Magyarországéról beszélt.

Ezzel szemben az őszödi beszéd nyilvánosságra kerülése utáni első kereskedési napon, 2006. szeptember 18-án csak délelőtt gyengült a forint - akkor sem sokat: az euró alig több mint 2 forinttal lett drágább -, az árfolyam délután már a péntekinél is erősebb volt. Az elemzők akkor azt mondták, azért, mert a befektetők addig is tisztában voltak a költségvetés valóságos helyzetével.



"Az üzenet átjött, és látszott, hogy nagyon meglepte a piacokat, leginkább azért, mert van némi érzékenysége mostanában a költségvetési hiány témájával kapcsolatban. Görögország említésére pedig már New Yorkban is felkapják a fejüket" - mondta kérdésünkre Taraczky Andrej, a Buda-Cash devizakereskedője.

Az esések krónikája

Csütörtökön az euró jegyzése 273,50 forintról egészen 282 forintig ment fel. A hirtelen és a Bloomberg adatai szerint a világ csütörtöki legnagyobb árfolyamgyengülésére Kósa Lajos kijelentéseinek nyilvánosságra kerülése után került sor.

A Napi.hu tudósítása szerint a Fidesz ügyvezető alelnöke a Napi Gazdaság konferenciáján azt mondta: Úgy tűnik az átadás-átvétel alapján, hogy a közvetlen államcsőd elkerülése a cél jelenleg, szűk esélyünk van arra, hogy elkerüljük Görögország helyzetét, a helyzet ugyanis sokkal rosszabb, mint hittük. "Van olyan igazgatási ágazat, ahol júniusra már nem tudunk bért fizetni, mert elfogyott az erre elkülönített keret" - írja a Napi.hu tudósítása Kósa Lajos szavai nyomán. Kósa bejelentése után nem csak a forint került lejtőre, hanem az állampapírpiacokon és a tőzsdén is eladási hullám indult. A magyar államkötvények hozama jelentősen, 30-40 bázisponttal emelkedett, és a kora délutánig még erősödő BUX több mint 1 százalékos mínuszba került.

A forint péntek délutáni 8 forintos esése is egyértelműen helyi okokra vezethető vissza, az euró-dollár árfolyam ugyanis a forint esésének kezdetekor még stagnált. A forint esése az után kezdődött, hogy Szijjártó Péter, a kormányfő szóvivője pénteki sajtótájékoztatóján azt mondta: nem túlzás Magyarország vonatkozásában államcsőd közeli helyzetről beszélni.

A politikus elmondta, hogy nem tartja túlzónak a Fidesz ügyvezető alelnökének csütörtöki kijelentéseit az államcsőddel összefüggésben. A görög példára utalva azt mondta, hogy Magyarországon az előző kormány meghamisította a gazdasági adatokat, csakúgy, mint a görögök. "Görögországban már eljött az igazság pillanata, Magyarország még ez előtt áll. A kormány készen áll arra, hogy elkerülje azt az utat, amelyen Görögország járt, vagyis a valóság megismerése után nem a tétovázás fog következni, hanem egy akciótervnek a bejelentése" - közölte, majd hozzátette, hogy nem marad el az ígért adócsökkentés.