A németnél is nagyobb megszorítócsomagot jelentettek be a franciák

Vágólapra másolva!
Franciaország 100 milliárd euróval kívánja csökkenteni államháztartási hiányát 2013-ig, hogy megfeleljen a bruttó hazai termék (GDP) arányában mérve 3 százalékos deficithatárt előíró uniós szabálynak. A német Handelsblatt című üzleti lap szerint a terv hangzatos, de hiteltelen.
Vágólapra másolva!

A megtakarítás felét a közkiadások visszafogásával és adókedvezmények megszüntetésével kívánják elérni, jelentette be Francois Fillon kormányfő a hét végén.

Az államháztartási hiány az idén a GDP 8 százalékát éri el Franciaországban. Jövőre 6 százalékra, 2012-ben 4,6 százalékra, 2013-ban pedig 3 százalékra szorítják le a hiányt a Brüsszel által jóváhagyott terv szerint. Májusban a francia vezetés bejelentette, hogy három évre befagyasztják a közkiadásokat és 10 százalékkal csökkentik az államigazgatás működési költségeit.

Az eddig ismertté vált intézkedések közé tartozik, hogy 2013-ig eladnak 1 700 állami tulajdonú ingatlant, és a bevétel egy részét hiánycsökkentésre fordítják. Visszafogják a rekordnagyságú hiánnyal küszködő társadalombiztosítási rendszer kiadásait is. A reformprogram részleteit a következő időszakban mutatják be. Június 15-én, kedden például a nyugdíjrendszer átalakítására vonatkozó javaslatot terjeszti elő a kormány.

Az euróövezet másik meghatározó államában, Németországban 80 milliárd eurós takarékossági csomagot vezetnek be, és Görögországtól Spanyolországig az övezet számos tagállamában meghúzzák a derékszíjat. Most Franciaország következik - írta kommentárjában a Handelsblatt című német üzleti lap, amely szerint a terv ugyan hangzatos, de hiteltelen, mert Franciaország legújabb kori történetében még soha nem fordult elő, hogy a hiány legalább két éven keresztül a GDP 2 százaléka körüli mértékben csökken.