Hatottak Obama szavai, fizet a BP

Vágólapra másolva!
Végső egyezség még nem született, de a kiszivárgott hírek szerint a BP olajtársaság hajlandó egy 20 milliárd dolláros kártalanítási alapot létrehozni a megsérült fúrótornya miatt jelentkező károk rendezésére, és ehhez felfüggeszti az osztalékfizetést. A mexikói kormány is pénzt kér a BP-től.
Vágólapra másolva!

Előzetes megállapodást kötöttek a BP olajtársaság vezetői Barack Obama amerikai elnökkel arról, hogy a vállalat 20 milliárd dolláros alapot hoz létre a Mexikói-öbölbeli olajkatasztrófa miatti károk elhárítására. A BP a forrás előteremtéséhez felfüggeszti az osztalékfizetést - jelentette a Reuters.

A két hónappal ezelőtti fúrótorony-baleset nyomán rengeteg nyersolaj ömlött az óceánba, példátlan ökológiai katasztrófát okozva. A szivárgást a mai napig nem sikerült elállítani, pedig már több módszerrel is próbálkoztak.

Barack Obama keddi televíziós beszédében már jelezte, hogy az amerikai kormány mindent megfizettet a BP-vel - különös ttekintettel arra, hogy egy kogresszusi vizsgálat kiderítette: a cég olcsó és rossz megoldásokat választott két hónapja megsérült fúrótornyának építéséhez.

Eközben a mexikói kormány akciótervet fogadott el az olajkatasztrófa kihatásaira való felkészülésről, és bejelentette szerdán, hogy 20 millió dollárt kér e célra a balesetért felelős BP olajvállalattól.

"Nem ülhetünk ölbe tett kézzel, azt várva, hogy az olajfolt eléri a mexikói vizeket is" - jelentette ki Juan Rafael Elvira Quesada környezetvédelmi miniszter. A pénzből megfigyelést, szakemberek és egyszerű állampolgárok felkészítését, eszközök beszerzését fogják finanszírozni.

Az olajfolt egyelőre nem érte el a mexikói vizeket, és elképzelhető, hogy nem is fogja, de a miniszter fontosnak tartja, hogy felállítsák a tudományos megfigyelő rendszert, például annak kiderítésére, hogy mi történik a mélységi áramlatokban.