Matolcsy: A magyar bankadó vihart kavart

Vágólapra másolva!
Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter szerint lehetséges, hogy közép- és nyugat-európai államok sora fogja követni Magyarország példáját, ha a parlament elfogadja az Európában eddigi példátlanul magasnak számító bankadó-tervezetet. Matolcsy az egyik nagy hírügynökségnek arról beszélt, hogy a bankszövetséggel folytatott tárgyalások zátonyra futottak, a szövetség szerint csak haladékot kértek.
Vágólapra másolva!

"A magyar bankadó vihart kavart a nemzetközi pénzügyi világban. Sokan attól tartanak, hogy ha Magyarország kivet egy ilyen mértékű adót, akkor Németország, Franciaország, az Egyesült Királyság, Szlovákia és Románia is így fog tenni" - mondta Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter a Bloomberg hírügynökségnek adott pénteki nyilatkozatában.

Hozzátette, a magyar bankadóból beszedni szándékozott - korábbi szavai szerint: "kőbe vésett" - 200 milliárdos bevétel a GDP 0,5 százalékára rúgna, ami duplája az Európai Unióban tervezett mértéknek. Az Európai Uniónak "komoly kétségei" vannak a magyar kormány által bevezetni tervezett "brutális" bankadóval kapcsolatban - ismerte el Matolcsy.

A kormány szerdán jelentette be, hogy a bankok mérlegfőösszeg, a biztosítók nettó díjbevétel, a pénzügyi szektor többi szereplője nettó árbevétel alapján fizeti majd a bankadót. A bankokra 120 milliárd forint körüli összeg jutna, de erről még nem sikerült megállapodni a szektor képviselőivel.

Matolcsy a Reutersnak ugyancsak pénteken azt mondta, a bankok képviselői "kivonultak az egyeztetésekről", de a kormány eldöntötte, hogy így is benyújtja a törvényjavaslatot. Müller János, a Magyar Bankszövetség vezető tanácsadója az [origo] érdeklődésére ugyanakkor közölte, a csütörtöki tárgyaláson a szövetség csak annyit kért a kormánytól - a külföldi bankok vezetőinek kérését tolmácsolva -, hogy egy későbbi időpontban folytassák a megbeszéléseket. Korábban abban is megegyeztek a kormánnyal, hogy a tárgyalások eredményes lezárásáig egyik fél sem nyilatkozik, ezért sem tudják hová tenni Matolcsy György Reutersnak adott nyilatkozatát - mondta a vezető tanácsadó.

A napokban kritizálta a magyar bankadó tervét az Európai Központi Bank monetáris tanácsának egyik tagja, Ewald Novotny. Az Európai Bankszövetség elnöke, Alessandro Profumo pedig levelet írt Orbán Viktor kormányfőnek és Matolcsy Györgynek arról, hogy a tervezet diszkriminatív, az új teher veszteségessé tenné a pénzintézeteket, ezzel pedig gátolná az ország gazdasági növekedését.