Nem sokára indul az uniós mikrohitelezés

Vágólapra másolva!
Hamarosan megkezdődhet az európai garanciavállalással megvalósuló mikrohitelek kihelyezése a tagállamokban, köztük Magyarországon, közölte kedden Göncz Kinga. Mikrohitelt azok vehetnek fel, akik kiszorultak a hagyományos hitelek piacáról.
Vágólapra másolva!

A szocialista európai parlamenti képviselő, aki az európai mikrofinanszírozási eszköz létrehozását szorgalmazó EP-előterjesztés szerzője volt, azzal kapcsolatban mondta ezt, hogy a hitelkeretet kezelő Európai Befektetési Alap és az Európai Bizottság július 1-jén megkötött megállapodása nyomán elindulhat a hitelnyújtásra vállalkozó pénzintézetek és szervezetek kiválasztása.

"Az uniós intézmények szokatlanul gyorsan cselekedtek, és ez különösen fontos a súlyos szociális és foglalkoztatási következményekkel járó válság idején, amikor az Európai Unió aktív lakosságának 9,6 százaléka munkanélküli" - hangsúlyozta Göncz Kinga.

A 100 millió euró közösségi forrást tartalmazó hitelkeretből azok a hátrányos helyzetű emberek - illetve az őket foglalkoztató vállalkozások - részesülhetnek, akik kiszorultak a hagyományos hitelek piacáról.

A tervek szerint az Európai Befektetési Alap néhány héten belül közzéteszi pályázati felhívását az EU Hivatalos Közlönyében, a pályázaton nyertes pénzintézetek és egyéb szervezetek pedig kora ősztől kezdhetik meg az első hiteligények elbírálását.

Andor László, az Európai Bizottság foglalkoztatási, szociálisügyi és befogadási biztosa is eüdvözölte a döntést, és elmondta: a mikrohitelezési eszköz kitörési lehetőséget biztosít azoknak, akiket a legjobban sújt a gazdasági válság, és új munkahelyeket teremt.

Azt is hangsúlyozta a magyar biztos, hogy az "növelni fogja a mikrohitelek kínálatát, és javítja elérhetőségüket, ezzel segítve, hogy a nehéz helyzetben lévők kitörhessenek a munkanélküliségből. A vállalkozókészséget és a szociális gazdaságot is előmozdítja." Andor várakozásai szerint a mikrohitelezési eszköz segítségével a következő nyolc évben mintegy 45 ezer vállalkozó juthat ilyen típusú kölcsönhöz.

Magyarországon júliustól helyezi ki az első mikrohiteleit a Kiútprogram Zrt., amely a Muhammad Yunus által kidolgozott, és az általa vezetett bangladeshi Grameen Bank által évtizedek óta űzött mikorhitelezési gyakorlatot vette át. A társaság júliustól a mélyszegénységben élők, főként romáknak nyújt kölcsönt ahhoz, hogy vállalkozásba fogjanak. Ez azonban egyelőre csak egy kísérleti projekt, hangsúlyozták az alapítók többször is a sajtóban.

A tervek szerint 300 ezer és 1 millió forint közötti összeget lehet igényelni majd a cégtől. A finanszírozási hátteret biztosító Raiffeisen Bank többek között kereskedésre, mezőgazdasági és kézművesmunkára folyósítaná a hitelt, amit hetente kell majd törleszteniük az adósoknak.

A Kiútporgram Zrt. jelezte, hogy a 20 százaléknál nagyobb veszteségek kockázatát az állami kézben lévő Garantiqa Hitelgarancia Zrt. vállalja, ám utóbbi cég szerint egyelőre erről még nem született megállapodás. A programot működtető Kiútprogram Zrt. legnagyobb tulajdonosai között van Felcsuti Péter, a Raiffeisen Bank vezérigazgatója; Nagygyörgy Tibor és Polgár András üzletember is.

..