Költségvetési Tanács: Megérzi a lakosság a bankadót

Vágólapra másolva!
A Költségvetési Tanács szerint a lakossággal szembeni erős banki alkupozíció miatt az áthárított bankadó legnagyobb része, mintegy 50 milliárd forint a lakosságot fogja terhelni.
Vágólapra másolva!

A Költségvetési Tanács feltételezése szerint a bankadóból a bankokra eső 130 milliárd forintból mintegy 80 milliárd forintot meglévő ügyfélkörükre hárítanak át a bankok és takarékszövetkezetek - áll a Költségvetési Tanács szerdán közzétett becslésében.

Azt is valószínűsítik, hogy a lakossággal szembeni erős banki alkupozíció miatt az áthárított különadó legnagyobb része, mintegy 50 milliárd forint a lakosságot fogja terhelni.

Arra számítanak, hogy a banki költségek növekedése főként a változó kamatozású jelzálogfedezettel biztosított hiteleken fog lecsapódni, mivel a meglévő hitelek tetemes refinanszírozási költsége miatt nem lesz jellemző az ügyfelek elvándorlása. A nagyszámú szerződés miatt kisebb mértékű lehet a fajlagos hitelköltség-növekedés - jegyzik meg.

A bankadó tervét több kritika is érte az utóbbi napokban. Június végén az Európai Bankszövetség elnöke írt levelet a kormányfőnek, hogy a bankadó-tervezet diszkriminatív, majd pedig Farkas Ádám, a PSZÁF azóta már lemondott elnöke a túlzottan magas, vagy túl hosszú ideig alkalmazott bankadó veszélyeire hívta fel a figyelmet.

Az Európai Központi Bank monetáris tanácsának tagja, Ewald Novotny is kiritizálta a tervet, nyugati bankok pedig a Nemzetközi Valutaalaptól (IMF) vártak segítséget a szerintük aránytalan és a magyar gazdaság stabilitását aláásó elvonás ellen.

Hétfőn a Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa bírálta a bankadó tervét, mert szerintük az rontja az ország növekedési potenciálját és veszélyezteti a gazdaság stabilitását.