Csont nélkül ment át a Járai-biztosítót is segítő javaslat

Vágólapra másolva!
Érdemi vita nem volt, sőt az ellenzék két pártjának képviselői jelen sem voltak azon a bizottsági ülésen, ahol döntés született a bankadó szabályainak egyes biztosítók számára kedvező módosításának kezdeményezéséről. A kedvezményezett cégek között van egy olyan biztosító, amelynek tulajdonosai, illetve vezető tisztségviselői között a Fideszhez kötődő személyek vannak.
Vágólapra másolva!

Érdemi vita nélkül szavazta meg a számvevőszéki és költségvetési bizottság egyebek mellett azt a módosító javaslatot, amely hat magyarországi biztosítót mentesítene a bankadó fizetése alól. "A kormányoldal előre közölte, hogy minden olyan indítványt támogat, amit a kormány is, így tartalmi észrevétel nélkül darálta le a bizottság a közel kétszáz indítványt" - mondta az [origo]-nak Nyikos László, a bizottság jobbikos elnöke.

Az ellenzék részéről egyébként Nyikoson kívül csak az ugyancsak jobbikos Rozgonyi Ernő vett részt a szerdai ülésen. Az országgyűlés honlapján az ülésről megjelent összesítő szerint ugyan ott volt az LMP-s Vágó Gábor is, de ő saját bevallása szerint valójában nem volt jelen.

A bizottság által benyújtott módosító lényegében megismétli Rogán Antal, a gazdasági és informatikai bizottság fideszes elnökének korábban már benyújtott javaslatát arról, hogy a kivetni tervezett bankadó biztosítókra eső része alól mentesülnek azon cégek, amelyek 2007. június 1. után szerezték meg a tevékenységi engedélyt. (A törvényről és a módosító javaslatokról hétfőn szavaz a parlament.)

Hatan megúsznák

A PSZÁF-tól és a Mabisztól kapott tájékoztatás szerint ez alapján mentesülne az adó alól az MKB Életbiztosító és az MKB Általános Biztosító, a Generali-csoporthoz tartozó Genertel, az Ergo Életbiztosító, a CIG Pannónia Életbiztosító és a Wabard Biztosító.

A CIG Pannónia alapítói és tisztségviselői között több, egyértelműen a Fideszhez kötődő közéleti személyiség van, így Járai Zsigmond, az első Orbán-kormány pénzügyminisztere, Martonyi János volt és jelenlegi külügyminiszter és Szapáry György, Orbán Viktor főtanácsadója.

A Wabard Biztosító alapítója Wáberer György, a közúti szállítmányozással foglalkozó Waberers Holding tulajdonosa. Wáberer a magyarországi fuvarozók egyharmadát képviselő Nemzeti Összefogás Fuvarozói Fórum képviseletében hétfőn írt alá megállapodást Matolcsy György nemzetgazdasági miniszterrel. Ebben a szervezet tagjai vállalták, hogy 2010 második felében itthon tankolják meg járműveiket akkor is, ha a határon túl olcsóbban tehetnék.


Salátatörvény, salátamódosítás
A bizottság új módosító javaslatába beépítettek egy másik Rogán-javaslatot is, amely megváltoztatná a fizetendő adó vetítési alapját mégpedig az életbiztosítók számára kedvezően. A kettőről tehát így egyszerre szavaz majd a parlament. Cikkünk megjelenéséig Rogán Antal az említettek közül egyik saját javaslatát sem vonta vissza.




Az [origo] által megkérdezett, a szektort jól ismerő szakember szerint a kezdeti 5-8 évnyi veszteséges működés távolról sem általános, nagy különbség van, például, az életbiztosítók és a nem életbiztosítók között. Előbbieknek valóban hosszabb időre van szükségük, a nem életbiztosításokat kínáló cégek azonban gyorsabban nyereségesekké válhatnak.

Piacvezető, de veszteséges

A CIG Pannónia a honlapján fellelhető információk szerint már működésének második évében piacvezető lett az életbiztosítások terén, 26 százalékos részesedéssel. 2009-ben - a pénzügyi válság kellős közepén - az előző évi értéket közel megháromszorozva, 12 milliárd forint díjbevételre tett szert, 50 százalékkal túlteljesítve az éves tervet. Az "építkezési szakasz átlagnál magasabb költségterhe okán" azonban így is 2,2 milliárd forint veszteséggel zárta a tavalyi évet - áll az egyik beszámolóban.

Az Opten céginformációs rendszerben egyetlen szám szerepel a CIG elmúlt három évének mérlegadatai között, eszerint a cég 2008-ban 1,075 milliárd forintos adózás előtti veszteséget ért el. A Wabard adózás előtti és mérleg szerinti eredménye egyaránt mínusz 75,6 millió forint volt abban az évben. Az MKB Általános Biztosító 550 millió, az MKB Életbiztosító 511 millió forintos veszteséget produkált 2008-ban. Ennél frissebb számok, illetve a Genertel és az Ergo pénzügyi adatai nem érhetőek el az Opten adatbázisában.

Versenytorzító hatás

Neve elhallgatását kérő forrásunk felhívta a figyelmet arra a versenytorzító körülményre, hogy ha a módosításokat elfogadják, akkor az őszi kötelező-kampányban a Genertel és a kimondottan járműbiztosításokat kínáló Wabard - melyet tavaly többrendbeli jogszabálysértés miatt a PSZÁF fél évre eltiltott a szerződéskötéstől - a nettó díjbevételre kivetett 5,9 százalékos teher nélkül jelentősen aláígérhet majd a konkurenciának.