Nem emlékeznek a fideszesek, mi tetszett nekik a Járai-biztosítót segítő javaslatban

Vágólapra másolva!
Nem nyilatkozik, nem olvasta, Rogánnal ért egyet - ezeket a válaszokat kapta az [origo] tudósítója a gazdasági, illetve a költségvetési bizottság kormánypárti tagjaitól arra a kérdésére, hogy mit gondolnak a Járai Zsigmond által vezetett CIG Pannónia Biztosítót is helyzetbe hozó módosító indítványról, ami a múlt héten ellenvetés nélkül fogadtak el.
Vágólapra másolva!

"Simán átment a bizottságon, de nem ismerem a törvénytervezetet, így nem tudok nyilatkozni" - ezt mondta az [origo] tudósítójának Nagy Tamás, a parlament költségvetési és számvevőszéki bizottságának egyik fideszes tagja arra a kérdésünkre, hogy mit gondol arról a módosító indítványról, amely hat magyarországi biztosítót, közöttük a Járai Zsigmond vezette CIG Pannóniát is mentesítené a bankadó fizetése alól.

Wintermantel Zsolt, akit szintén a Fidesz delegált a bizottságba, azt mondta, hogy Rogán Antal nyilatkozatával ért egyet (Rogán korábban azt mondta, hogy nem tudta, hogy ilyen kevés céget érint a tervezet), az ugyancsak fideszes Kerényi János pedig érdemben szintén nem válaszolt a kérdéseinkre, a képviselő ugyanis csak annyit közölt, hogy "a bizottságban nem volt nagy vita, mert kevés volt az idő a múlt csütörtöki ülésen". A javaslatot múlt csütörtökön tárgyalta a bizottság, és érdemi vita nélkül meg is szavazta azt (erről itt olvashat részletesen).

A bizottság által benyújtott módosító szerint a kivetni tervezett bankadó biztosítókra eső része alól mentesülnek azon cégek, amelyek 2007. június 1. után szerezték meg a tevékenységi engedélyt. (A törvényről és a módosító javaslatokról hétfőn szavaz a parlament.)

A javaslat - amely lényegében megismétli Rogán Antal, a gazdasági és informatikai bizottság fideszes elnökének korábban már benyújtott, de azóta visszavont javaslatát - azért keltett visszhangot, mert az egyik kedvezményezett biztosító a CIG Pannónia, amelynek alapítói és tisztségviselői között több, egyértelműen a Fideszhez kötődő közéleti személyiség van, így Járai Zsigmond, az első Orbán-kormány pénzügyminisztere, Martonyi János volt és jelenlegi külügyminiszter és Szapáry György, Orbán Viktor főtanácsadója.

A CIG-en kívül jól jár majd a javaslattal az MKB Életbiztosító és az MKB Általános Biztosító, a Generali-csoporthoz tartozó Genertel, az Ergo Életbiztosító, illetve a Wabard Biztosító. A Wabard Biztosító alapítója Wáberer György, a közúti szállítmányozással foglalkozó Waberers Holding tulajdonosa. Wáberer a magyarországi fuvarozók egyharmadát képviselő Nemzeti Összefogás Fuvarozói Fórum képviseletében hétfőn írt alá megállapodást Matolcsy György nemzetgazdasági miniszterrel. Ebben a szervezet tagjai vállalták, hogy 2010 második felében itthon tankolják meg járműveiket akkor is, ha a határon túl olcsóbban tehetnék.

A bizottság módosító indítványa nem indokolja a mentesítést, de a Rogán-féle javaslatban volt indokolás: eszerint "a biztosítási piacon jellemző, az üzletindítással kapcsolatos sajátos költségek miatt a biztosítók az induló időszakukban rendszerint 5-8 évig veszteségesek, működésük folyamatos tőkebevonást igényel. Ennek megfelelően a különadó ellehetetlenítené az új biztosítók alapítását, illetve az induló biztosítók működését".