A magyar IMF-tárgyalások összeomlásától félti a forintot egy francia nagybank

Vágólapra másolva!
Egy francia nagybank elemzése arra hívja fel a figyelmet, hogy növekszik a magyarországi IMF-tárgyalások összeomlásának valószínűsége, ami a forint gyengülését okozhatja.
Vágólapra másolva!

A Société Génárale francia nagybank elemzői szerint komoly kockázata van annak, hogy a magyar kormány és a Nemzetközi Valutaalap (IMF) közötti tárgyalások összeomlanak, vagyis eredménytelenül érnek véget, ez pedig gyengítheti a forintot. A francia pénzintézet nem lát komoly lehetőséget a forint erősödésére, ezért a magyar pénz eladását javasolja ügyfeleinek - írja a Washington Post.

"Valóban egyre nagyobb a kockázata annak, hogy összeomlanak az IMF-fel folytatott tárgyalások, ami komoly csapás lenne a befektetői bizalomra" - fogalmazott az amerikai lap által idézett egyik banki elemző. A Nemzetközi Valutaalap delegációja a héten érkezett meg Budapestre, hogy a magyar kormánnyal tárgyaljon a szokásos negyedéves felülvizsgálat keretében - Varga Mihály miniszterelnökségi államtitkár korábban azt mondta, hogy a tárgyalások még a héten befejeződnek.

Magyarország 2008 őszén fordult az IMF-hez, hogy az hitellel segítse ki az országot, mivel Budapest a piacról már túl drágán vagy egyáltalán nem tudta volna finanszírozni külső hiányát. Az IMF feltétele többek közt az volt, hogy Magyarország 2009-ben 3,9, 2010-ben 3,8, 2011-ben 2,8, 2012-ben pedig 2,5 százalék alá szorítsa a költségvetés hiányát.

Az áprilisi választások előtt a Fidesz több vezető politikusa is azt mondta, hogy a reális költségvetési deficit szerintük 7 százalék körül van, de június elején a kormány végül kiállt az előző, Bajnai Gordon vezette kabinet 3,8 százalékos hiánycéljának tartása mellett.

A Société Générale elemzése nem hagyott nyomot a forint piacán. Csütörtökön ugyan 280 forint fölött is járt az euró árfolyama, de utána ismét 279 környékére tért vissza a kurzus (a magyar deviza csütörtöki napjáról itt olvashat részletesen).