Vágólapra másolva!
Visszavonta a szélerőmű-tendert a Magyar Energia Hivatal. Az érdekeltek félelme ezzel beigazolódott: a szabályok július eleji módosítása ahhoz ágyazott meg, hogy visszavonhassa a minisztérium a pályázatot. A beruházások így éveket csúszhatnak.
Vágólapra másolva!

A Magyar Energia Hivatal visszavonta a szélerőművi kapacitás létesítésére kiírt pályázatát - közölte a MEH. A tendert a hivatal a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium rendeletére hivatkozva vonta vissza, amely módosította a szélerőművi kapacitás értékesítésének feltételeit.

Völner Pál, infrastruktúráért felelős államtitkár az [origo]-nak adott interjújában már utalt rá, hogy le fogják állítani a tendert. A döntést azzal indokolta, hogy "a megoldás, meg kell vizsgálni, hogyan lehet nagyobb versenyt kialakítani a szolgáltatók között, ha 50 százalékkal jobb árpozícióból is el lehet indulni. Ezek a szerződések hosszú távra, évtizedekre szólnak, ezért kell körültekintően bánni velük."

Korábban a zöldszervezetek és a beruházók attól tartottak, hogy visszavonják a pályázatot. A környezetvédők szerint szakmai érvek nem indokolhatják a pályázat törlését.

Akkor az Energia Klub és a Magyar Szélenergia Társaság nem értett egyet a minisztériumi érveléssel, szerintük ugyanis semmi sem indokolja egy pályázat lefújását, ha nincs elég érdeklődő (ebben az esetben természetesen csak kevesebb kapacitást kell kiosztani), amennyiben pedig 10 százaléknak nem felel meg az anyaga a jogszabályoknak, attól a maradék 90 százaléknak még lehetőséget kell adni a kiírt kapacitások megszerzésére.

Az új rendelet szerint, ha december 31-én jelentenék be, hogy ki lehet írni az új pályázatot, akkor szintén az új rendelet szerint még 30 nap, míg erre sor is kerül, ismét több hónap, míg benyújtják, és legalább félév, mire elbírálják. Egy új pályázat kiírásával 2011-2012 előtt így nem juthatnak engedélyhez a beruházók.

(A szélerőmű-tenderről bővebben itt olvashat.)