Drágább lett a magyar államcsőd elleni biztosítás

Vágólapra másolva!
Londonban érezhetően nőtt a befektetők szemében annak az esélye, hogy a magyar állam fizetésképtelenné válik, az ok az IMF és az Európai Bizottság tárgyalásainak hétvégi leállása.
Vágólapra másolva!

A londoni kereskedésben hétfőn jelentősen megugrottak a magyar államadósság-törlesztés leállási kockázata, azaz a magyar államcsőd ellen kínált származékos biztosítási csereügyletek (credit default swaps, CDS) árazásai.

Az egyik vezető londoni adósságpiaci adatszolgáltató csoport, a CMA DataVision szakelemzői a távirati irodának elmondták: a délelőtti kereskedésben 358 bázispont - minden 10 millió euró adósságra évi 358 ezer euró - volt a magyar szuverén törlesztési kockázatra köthető biztosítási kontraktusok ára a 316,4 bázispontos előző záró után.

Londoni elemzők a távirati irodával azt is közölték, hogy szerintük az őszi önkormányzati választásoknak szerepük lehetett a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) és az EU-val folytatott tárgyalások sikertelenségében, ám nem biztos, hogy a piacok az októberi választásokig hagynak időt Magyarországnak, és ha nem születik "nagyon gyorsan" megállapodás, a hitelminősítők is ronthatják a magyar adóskockázati besorolásokat - vélekedtek hétfőn londoni felzárkózó piaci elemzők.

Hétfőn komoly felfordulással indult a kereskedés a budapesti piacon, amit az okozott, hogy a Nemzetközi Valutaalap (IMF) és az Európai Unió képviselői a hétvégén hazautaztak, miután nem tudtak megállapodni a magyar kormánnyal.

Magyar idő szerint hétfőn, kora délelőtt, 10 óra előtt néhány perccel 288,50 forint körül járt az euró árfolyama a budapesti bankközi devizapiacon, szemben a péntek délutáni 279-280 forintos árfolyammal.

Ekkor a dollárért közel 222,30, a svájci frankért pedig több mint 212,60 forintot kellett adni, vagyis a pénteki délutáni szinthez képest a két külföldi deviza 6, illetve 4 forinttal drágult. A svájci frank gyengülése elsősorban a devizahitellel rendelkező háztartások számára jelent problémát, mert a forintgyengülés miatt nagyobb törlesztőrészlettel kell számolniuk.