Egy éve nem látott mélységbe esett a forint

Vágólapra másolva!
Ahogy arra az elemzői jóslatok alapján számítani lehetett, a forint jelentősen gyengült hétfőn reggel, miután a Nemzetközi Valutaalap és az Európai Unió delegációja szombaton felfüggesztette a magyar kormánnyal folytatott tárgyalásokat. Délután folytatódott a gyengülés, így éves mélypontra került a forint az euróval szembe: délután négy körül a 292-es szintnél tetőzött az árfolyam. Este nyolc körülre azonban enyhén erősödött a forint,a 290-es szintet súrolta felülről ez euró/forint árfolyam, a svájci frank 213 forint fölött volt ugyanekkor.
Vágólapra másolva!

Délután négykor a 292-es szintnél tetőzött az euró/forint árfolyam. Egy éve nem volt ilyen gyenge a forint az euróval szemben. Este nyolc óra körül azonban már 290,2 forinton jegyezték az eurót a bankközi devizapiacon.

A dollár árfolyama a pénteki 218 forintról 224,85, a svájci franké pedig 208 forintról 213,7 forintra változott hétfőn estére. (A svájci frank gyengülése elsősorban a devizahitellel rendelkező háztartások számára jelent problémát, mert a forintgyengülés miatt nagyobb törlesztőrészlettel kell számolniuk. A svájci frank drágulásának hatásairól szóló cikkeinket itt olvashatja el.)

Már hétfőn reggel nagyot zuhant a forint, mert a Nemzetközi Valutaalap (IMF) és az Európai Unió képviselői a hétvégén úgy utaztak haza, hogy nem tudtak megállapodni a magyar kormánnyal a hitelegyezményről. Délelőtt 288-289 forint körül mozgott az euró árfolyama, majd a magyar jegybank 5,25 százalékos kamatot változatlanul hagyó döntése után újból gyengülni kezdett a forint, kora délután a 291-es szint fölött volt az euró/forint árfolyam, este nyolckor alig van valamivel a 290-es szint fölött.

Piaci reakciók

A forintpiachoz hasonlóan a magyar tőzsdén is eladói nyomás alakult ki a hétfői nyitás után, a BUX közel 5 százalékos gyengüléssel kezdett. Később azonban javult a helyzet, a jegybanki döntés után nem sokkal a magyar tőzsde részvényindexe, a BUX 2,1, százalékos mínuszban volt, szemben a nyitás utáni közel 5 százalékos süllyedéssel. Az OTP Bank is javított helyzetén, a nyitás utáni több mint 8 százalékos mínusz 4 százalékra csökkent.

A BUX végül 653,44 pontos, 2,90 százalékos csökkenéssel, 21 843,38 ponton zárt hétfőn. Az összes vezető részvény mínuszban zárt: az OTP papírok 5,6 százalékkal 4850 forintra estek, a Mol 2,9 százalékot vesztett értékéből a péntek esti záráshoz képest, az MTelekom 1,6 százalékos, a Richter pedig 1,1 százalékos eséssel zárta a hétfői kereskedést.

A magyar események egyébként az árupiacot is befolyásolták. A Reuters cikke szerint a tárgyalások felfüggesztése után felerősödtek a magyar adósságtörlesztési képességgel kapcsolatos befektetői aggodalmak, ez pedig kedvez az aranyárnak. A magyar események nélkül nem lenne indokolt az aranydrágulás. Hosszabb távon tehát az arany árának esésére lehet számítani, mivel más alapvető folyamat már nem hat a nemesfém drágulására.

Jelentős forintgyengülést vártak az elemzők

Az [origo]-nak vasárnap nyilatkozó szakértők jóslata alapján nem meglepő a forintgyengülés, Kondrát Zsolt, az MKB Bank vezető elemzője az euró 10 forintos drágulását sem tartotta elképzelhetetlennek. "Senki nem számolt azzal, hogy hétfőn kamatot csökkent a Magyar Nemzeti Bank (MNB), de amennyiben túl lendületesen esik az árfolyam, akkor még a kamatemelés is elképzelhető" - mondta Kondrát, aki szerint a magyar értékpapírok már eddig is rosszabbul teljesítettek a versenytársaiknál, ami arra utal, hogy a piac már elkezdte beárazni a tárgyalások sikertelenségét. (A Reuters csütörtökön publikált előrejelzése, amely még nem számolt a kormány és a nemzetközi szervezetek között folyó egyeztetések felfüggesztésével, a kamat tartását várta a magyar jegybankárok hétfői ülésétől, és a pénteken nyilatkozó londoni elemzők is változatlan kamatszinttel számoltak.)

Kondrát szerint nem kedvező, hogy a múlt hét végén annak ellenére estek a világ tőzsdéi, hogy különösebben rosszak lettek volna a vállalati jelentések, ami arra utal, hogy nincs jó hangulat a piacokon - márpedig ilyenkor a rossz hírek hatása még nagyobb lehet. Barcza György, a K&H Bank elemzője szerint hasonló a helyzet, mint Romániában pár hónappal ezelőtt: az IMF távozott, majd pár hónappal később visszatért. "Ez egy rossz hír, de nem a világvége" - mondta a Reutersnek nyilatkozva Barcza, aki szerint a piac beárazza majd a küldöttségek idő előtti hazatérését. Szerinte a nagy kérdés az, hogy milyen 2011-es deficitcél jelenik meg a kormányzati kommunikációban. Barcza szerint az IMF-nek is van felelőssége a mostani helyzet kialakulásában, a költségvetés ugyanis valóban rosszabb állapotban van, mint amit az előző kormány kommunikált, az idei első félév költségvetési kontrolljának elszállása így részben a Nemzetközi Valutaalap felelőssége.

FT: Kiszolgáltatott a magyar gazdaság

A magyar elemzők mellett a Financial Times online kiadása arról írt vasárnap, hogy a magyar valuta eladói nyomás alá kerülhet hétfőn. A neves üzleti lap szerint Magyarországnak most ugyan nincs nélkülözhetetlen szüksége az IMF segítségére, de a megegyezés hiánya eltántoríthat több bizonytalan befektetőt is az országtól, ez pedig a forint, a magyar részvények és állampapírok árfolyamának gyengülését eredményezheti.

Chris Bryant, a Financia Times egyik bloggere azt írta: "A tárgyalások eredménytelensége miatt a magyar gazdaság továbbra is kiszolgáltatott marad a piaci nyomásnak és ez növelheti a félelmet a sebezhető gazdaságú európai országokban". Szerinte ezért a magyar egyeztetések megszakadása fontos hír a feltörekvő és a fejlett gazdaságú országok számára is. Byrant szerint az IMF idő előtti csomagolása azt jelenti, hogy hiába hívta fel korábban Brüsszel és Washington Orbán Viktor miniszterelnök figyelmét egy visszafogott költségvetésre, az IMF és az EU blöffnek tartja a kormány jövő évi terveit. Byrant szerint ha Magyarország ismét gazdasági válságba kerül, az IMF nem fog neki segíteni, ahogy két éve tette. Szerinte az IMF és az EU mostani üzenete nem csak Magyarországnak szól, hanem minden olyan államnak, amelyiknek fellazult a költségvetése az utóbbi években. "Nincs hely potyautasoknak" - zárja bejegyzését Chris Byrant.

Szombaton szakadtak meg a tárgyalások

A tárgyalások szombaton szakadtak meg az IMF és a magyar kormány között. A nemzetközi szervezet közleménye szerint a magyar kormánnyal folytatott tárgyalásokon ugyan sok a közös alap, de "számos kérdés nyitva maradt". A küldöttség tehát visszatér Washingtonba, és "a fennmaradó nézeteltérések áthidalására törekszik".

Brüsszelben mindeközben azt közölték, hogy az Európai Bizottság is elhalasztja a Magyarországnak nyújtott pénzügyi segítségnyújtás újabb, sorrendben ötödik felülvizsgálatának lezárását. A tárgyalások felfüggesztése azt jelenti, hogy Magyarország egyelőre nem juthat hozzá az IMF-hitelkeret negyedéves részletéhez - ezt az összeget a kormány ugyan nem akarta felhasználni. A piacok, befektetők felé rossz üzenetet jelentő főleg, hogy a tárgyalások megszakadására csak kevesen számítottak. Ezek egyike volt a francia Socitété Générale bank, amely csütörtökön azt írta ügyfeleinek, hogy adják el forintbefektetéseiket, mert az IMF-tárgyalások összeomlásának esélye egyre nő - erről itt olvashat részletesen).