FT: Magyarország biztosan veszít az IMF-csörtén

Vágólapra másolva!
Magyarországgal foglalkozó cikk jelent meg a külföldi média egyik vezető gazdasági lapjában, a Financial Times-ban "Magyarország bakot lő" címmel. A szerkesztőségi publicisztika élesen kritizálja a magyar kormány tevékenységét, mondván ezzel a játékkal senki sem nyerhet, de Magyarország biztosan veszít.
Vágólapra másolva!

"Orbán Viktor mesterhármast rúghat öngólokból" - kezdi a cikkét a Financial Times, "futball-őrültnek" nevezve a magyar miniszterelnököt. A lap szerint eddig két vaskos hibát követett el Orbán: a múlt hónapban a kormánya ráijesztett a befektetőkre azzal, hogy Görögországhoz hasonlította a magyar helyzetet, majd az újabb hiba az volt, hogy veszélybe sodorta a Nemzetközi Valutaalap (IMF) és az Európai Unió pénzügyi segítségéhez való hozzáférést.

A gazdasági szaklap szerint a Fidesz a lakosság támogatását kívánja elnyerni az októberi önkormányzati választásokra azzal, hogy "gyáva nyúl játékot" játszik az IMF-fel (az Egyesült Államokban így nevezik azt az erőpróbát, ahol a két fél azon versenyzik, hogy ki futamodik meg később). "A játékban senki sem nyerhet, de Magyarország biztosan veszít" - írja a Financial Times.

A cikk szerzői úgy vélik, hogy Orbán arra számíthat, hogy ha keménységet mutat, akkor az IMF és az EU enyhít majd a feltételein, mint ahogy korábban is tették. Most azonban más helyzet áll fenn a lap szerint.

A hitelezők azt várják Magyarországtól, hogy szorítsa 3 százalék alá a költségvetési deficitet 2011-ben. Ez nem is okozhat nehézséget az FT szerint, mivel a gazdasági növekedés jóval 2 százalék fölött lehet, viszont amennyiben az Orbán-kormány nem lépi meg a pénzügyi kiigazítást, a hitelezők megszakíthatják a segítségüket.

Magyarország nem Görögország - írja a Financial Times - mivel képes hosszú távú kötvényeket eladni és az államadósság szintje is sokkal kedvezőbb, mint a dél-európai országban, viszont Magyarország biztonsági háló nélkül működik jelenleg.

A lap azzal zárja a véleményező cikkét, hogy a kormány nem kívánja az elődje programját tovább vinni, pedig az "helyénvaló és méltányos", illetve "Orbán úrnak most azt kell végrehajtania." Az lap szerint az IMF-nek nem szabad meghátrálnia, hanem inkább sárga és piros lapok kiosztásával tudja üzenni a többi kormánynak, hogy nem tűri a fegyelmezetlenséget.