Vágólapra másolva!
Nem kizárt, hogy más jobban tudta volna kezelni a válságot - mondta Simor András jegybankelnök szerdán, és hozzátette, ha a jegybanknak lett volna lehetősége, akkor már korábban lépett volna a devizahitelezés korlátozása érdekében. A jegybankelnök azt is elmondta, hogy volt rá példa, hogy ordított a kollégáival a válságkezelési politika alakítása közben.
Vágólapra másolva!

"A jegybanknak hangosabban kellett volna beszélnie a válság előtt a devizahitelek kockázatairól, akkor talán meghallgattak volna minket" - mondta Simor András jegybankelnök a devizahitelezés korlátázásáról egy szerdai könyvbemutatón.

A válságkezeléssel kapcsolatban pedig közölte, "nem zárom ki a lehetőségét, ha más van a helyemben, ő tudta volna jobban csinálni, de ezt nem tudhatjuk biztosan".

A versenyképességre kell koncentrálni

Simor szerint, ha a jegybanknak lett volna szabályozási eszköze, akkor a devizahitelezés kérdésében biztosan lépett volna már 2009 elején. Igaz, a folyamat már korábban elindult - tette hozzá. A jegybankelnök elmondta, hogy már 2006-tól megszorításokat vezetett be a kormány, ám ezeknek a szerkezete nem volt megfelelő, inkább a növekedést kellett volna a fókuszba helyezni. Lesz költségvetési megszorítás, annak kidolgozásakor a versenyképesség fokozására kell koncentrálni - közölte az MNB elnöke.

Simor András azt is elmondta, hogy sokat tanult a nyolcvanas évek elején kialakult gazdasági helyzet kezeléséből, amikor a Magyar Nemzeti Bank londoni leányvállalatánál, a Hungarian International Banknál dolgozott. Az akkor szerzett tapasztalatokból sokat tudott hasznosítani a mostani válság során.

Arra a kérdésre, személyesen hogyan élte meg a mostani válságot Simor azt felelte, "ordítottam" - legalábbis a jegybankelnök szerint volt olyan eset. Hozzátette: "ez rajtam segített, a környezetemen nem tudom". A jegybankelnök szeirnt azt most korai lenne megmondani, hogy a lakosság és a kormányok mit tanultak a mostani válságból.