Matolcsy: Elindult az ország a pénzügyi függetlenség felé

Vágólapra másolva!
Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter szerint Magyarország elindult a pénzügyi függetlenség felé. A miniszter kritizálta a jegybankot, mivel szerinte az MNB nem él kellőképpen a monetáris élénkítés lehetőségeivel.
Vágólapra másolva!

Magyarország elindult a pénzügyi függetlenség felé - hangsúlyozta Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter csütörtökön a Gazdasági és Szociális Tanács (GSZT) ülésén. Elmondta: Magyarország akkor lesz képes a jövőbeni stratégiáját megvalósítani, ha képes lesz tágítani mozgásterét a pénzügyi függetlenség megteremtésével.

Aláhúzta: ennek során az országnak az államadósság GDP-hez mért szintjét a jelenlegi 80 százalékról 70, majd 60 százalék alá kell csökkenteni, ezzel párhuzamosan az európai uniós partnerekkel egyeztetve az ország az államháztartási deficit idei 3,8 százalékos tervezett mértékét a következő években 3 százalék alá fogja mérsékelni a GDP-hez képest, de szükség van a mostaninál rugalmasabb monetáris politikára is.

A nemzetgazdasági miniszter megjegyezte: a Magyar Nemzeti Bank (MNB) jelenleg nem él kellőképpen a monetárispolitika eszközeivel, a monetáris élénkítés lehetőségeivel. A Fidesz politikusai korábban is kritizálták a jegybankot, mivel szerintük elhibázott kamatpolitikát követ.

A kormányra került párt már a 2008-ban kitört válság első szakaszában is kritizálta az MNB-t a kamatemelése miatt. Az érvelés szerint a magas kamat miatt nagyobb lett a gazdasági visszaesés. Matolcsy György szerint kamatcsökkentésre lenne szükség a hitelezés fellendítésére.