Újabb hitelminősítő vetette fel Magyarország leminősítését

Vágólapra másolva!
Negatív kilátást adott a magyar adósosztályzatra az országot jelenleg a BBB mínusz kategóriába soroló Standard&Poor's. A hitelminősítő szerint a pénzintézekere kirótt adó negatív hatással lesz a hosszú távú gazdasági kilátásainkra. Péntek reggel már a Moody's is kilátásba helyezte a leminősítést.
Vágólapra másolva!

Az eddigi stabilról negatívra rontotta Magyarország államadósság-besorolásának kilátását pénteken a Standard & Poor's hitelminősítő intézet arra hivatkozva, hogy a kormány által bevezetett egyes intézkedések potenciálisan kedvezőtlen hatást gyakorolhatnak a magyar gazdaság középtávú makrokilátásaira.

Az S&P ezek között első helyre sorolta a pénzintézetekre kirótt adót (a bankadót csütörtökön szavazta meg a magyar parlament - a szerk.). A hitelminősítő jelenleg a BBB mínusz kategóriába sorolja Magyarországot, ami még éppen a befektetési kategóriában van, ennél lejjeb már a spekulatív besorolás kezdődik.

Újabb forintgyengülés

A Standard & Poor's tavaly márciusban csökkentette BBB-ről BBB mínuszra a magyar osztályzatot. A hitelminősítő akkor azzal indkolta a lépést, hogy a korábban prognosztizáltnál nagyobb recesszióval - a minősítő 6 százalékos visszaesést jósol szemben a kormányzat 3,5 százalékával - és a befektetői bizalom ennek nyomán megindult fogyásával indokolja a lépést.

A S&P magyar szuverén adósbesorolás kilátásának negatívra rontása újabb forintgyengülést okozott. Az eurót a 286,6 forinton jegyezték délután fél kettő körül, nem sokkal a S&P közlését követően. Kora reggel a jegyzések 283-284-es szint körül mozogtak (a forintárfolyam alakulásáról itt olvashat részletesen).

A Moody's reggel lépett

A Moody's nemzetközi hitelminősítő pénteken felülvizsgálati listára tette a magyar államadósságot, a listára azért került fel Magyarország, mert Budapestnek nem sikerült megegyeznie a nemzetközi hitelezőkkel a költségvetési célokról.

A Moody's a döntést azzal indokolta, hogy nőtt a magyar költségvetési és gazdasági kiltásokkal kapcsolatos bizonytalanság. "A bizonytalanság Magyarország és az IMF, illetve az EU közötti tárgyalások megszakadásának következménye" - közölte a hitelminősítő.

A Moody's szerint a magyar gazdaság sebezhető, mindenek előtt a magángazdaság és az állami szektor eladósodottsága miatt. A várható leminősítés mértéke egy fokozat lehet a Moody's közleménye szerint.

Bankok is megérezhetik

Hét magyar bank adósi és betéti besorolásait vette leminősítést valószínűsítő felülvizsgálat alá pénteken a Moody's Investors Service, miután a magyar kormánykötvény-adósi osztályzatra is hasonló felülvizsgálatot jelentett be, arra a véleményére hivatkozva, hogy az IMF és az EU küldöttségeivel folytatott tárgyalások megállapodás nélküli félbeszakadása miatt megnövekedtek a magyar költségvetési és gazdasági kilátásokat övező bizonytalanságok.

A nemzetközi hitelminősítő pénteken Londonban közölte: a banki intézkedés az Erste Bank Hungary "Baa2/Prime-2", valamint az FHB "Baa3/Prime-3" szintű, hosszú és rövid futamú forint- és devizabetéti osztályzataira, a K&H Bank "A3"-as forintbetéti besorolására, az MKB Bank "Baa2/Prime-2" szintű, hosszú és rövid futamú forint- és devizabetéti, valamint adósi osztályzataira, és "Baa3-as" alárendelt devizaadós-besorolására vonatkozik. Továbbá az OTP Bank "Baa1/Prime-2" szintű, hosszú és rövid futamú forint- és devizabetéti, valamint adósi osztályzataira, és "Baa2"-es alárendelt devizaadósi minősítésére, az OTP Jelzálogbank "Baa1/Prime-2" szintű, hosszú és rövid futamú forint- és devizabetéti, valamint adósi osztályzataira, és az MFB "Baa1/Prime-2" szintű, hosszú és rövid futamú forint- és devizabetéti, valamint adósi osztályzataira vonatkozik.

A Moody's közölte, hogy a hét bankra bejelentett, leminősítést valószínűsítő felülvizsgálat a magyar szuverén besorolások hasonló, szintén pénteken bejelentett felülvizsgálatát tükrözi.