Nem szigorított a Fed, örül a piac

Vágólapra másolva!
Rekord alacsony szinten maradt az amerikai alapkamat, a Fed még jó ideig biztosan nem szigorít a kamatpolitikáján - derül ki a központi bank keddi közleményéből. A befektetők számára az is jó hír, hogy a Fed hosszú lejáratú állampapírok vásárlásába kezd. A New York-i tőzsde optimistán reagált a fejleményekre.
Vágólapra másolva!

Nem változtatott alapkamatán az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed kedden, az egynapos kamat célsávja a várakozásoknak megfelelően rekord alacsony szinten, 0 és 0,25 százalék között maradt. A Fed ismét megerősítette, hogy még egy ideig alacsony szinten fogja tartani a 2008 vége óta változatlan irányadó kamatot, emellett bejelentette, hogy lejáró jelzálogfedezetű eszközeiből a jövőben hosszú lejáratú állampapírokat vásárol.

A kapcsolódó közlemény szerint a Fed nyíltpiaci bizottságának legutóbbi, júniusi ülése óta valamelyest lassult a gazdasági fellendülés üteme. Bár a háztartások fogyasztása növekvőben van, a jelentősebb bővülésnek gátat szab a tetemes munkanélküliség, a hitelek szűkössége. Az amerikai gazdaság növekedése tehát rövid távon szerényebb lesz, mint amire korábban számítottak - állapította meg a Fed.

A kamatdöntés után visszakapaszkodtak a New York-i tőzsdemutatók. A bejelentés előtt egyszázalékos mínuszban lévő Dow Jones ipari index csaknem ledolgozta veszteségét, bár később valamelyest ismét visszaesett. Hasonló utat járt be az S&P 500-as mutató is.

A BBC által idézett elemzők szerint a Fed döntései segítenek alacsonyan tartani a hitelkamatokat, de további intézkedések is várhatók a központi banktól a gazdaság dnamizálása érdekében.