A kormány támogatja a Déli Áramlat gázvezeték megépítését

Vágólapra másolva!
A kormány támogatja a Déli Áramlat nevű gázvezeték megépítését - írja a Népszabadság. A Fidesz ellenzékben még ellentétes állásponton volt, Orbán Viktor miniszterelnök 2008-ban, a vezetékről szóló szerződés aláírását egy "puccshoz" hasonlította.
Vágólapra másolva!

"Egyoldalú gázellátási helyzete miatt Magyarország érdekelt úgy a különböző gázszállító útvonalak kiépítésében, mint a több forrásban. Így támogatja mind a Nabucco, mind a Déli Áramlat tranzitvezeték megépítését és összekapcsolását a hazai elosztó rendszerekkel" - mondta a Nemzetgazdasági Minisztérium a Népszabadság megkeresésére.

Az orosz gázt szállító Déli Áramlat előnye, hogy elkerüli Ukrajnát, amelynek szinte minden télen elszámolási problémája akad Oroszországgal, ami miatt az Európába tartó tranzit időnként akadozik. A Nabucco-terv pedig közel-keleti gázt hozna a Balkánon keresztül Európába, vagyis Oroszországtól független forrást használna.

A Fidesz korábban élesen ellenezte a Déli Áramlat tervét. 2008-ban felszólították Gyurcsány Ferenc miniszterelnököt, hogy ne írja alá a szerződést. Orbán Viktor az aláírás után puccshoz hasonlította a lépést. "A magyar kormány puccsot hajt végre a magyar parlament ellen, a magyar kormány puccsot hajt végre a saját népe ellen" - mondta Orbán Viktor egy szlovákiai konferencián az év februárjában. Márciusban aztán a Gyurcsány-kormány által aláírt szerződés valódiságát is vitatta ellenzékben a párt.